Zagreb: Prvi susret Klubova mladih

U ZAGREBU su danas prvi puta organizirani susreti Klubova mladih namijenjenih osmišljavanju slobodnog vremena mladih, čije djelovanje ove godine sa 1,2 milijuna kuna financira Državni zavod za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži.

Vlada je u siječnju usvojila Nacionalni program djelovanja za mlade, čime je Hrvatska po prvi put dobila artikuliranu politiku prema mladima, rekla je Adinda Dulčić, ravnateljica Državnog zavoda koji je glavni koordinator provedbe Nacionalnog programa.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović rekao je da su Klubovi mladih proizišli iz potrebe mladih za druženjem i ostvarivanjem svojih interesa. Ako nema klubova, mladi se opet sastaju uz različite sadržaje koji mogu biti i štetni, kao što su opijanje i drogiranje, rekao je.

Nacionalni program ima 111 mjera, ali ova je mjera jedna od najvažnijih jer se odnosi na slobodno vrijeme mladih, sa sadržajima vezanim za obrazovanje, ekologiju i ravnopravnost spolova. Vlada prepoznaje važnost djelovanja Klubova mladih koji mogu od nje očekivati organizacijsku i financijsku pomoć.

Cilj programa je osnažiti sudjelovanje mladih u svim bitnim društvenim aktivnostima, rekao je Vidović istaknuvši da mladi sami moraju artikulirati vlastite interese i boriti se za njih lobiranjem, pa čak i građanskim neposluhom.

"Ne pozivam vas na revoluciju, već na glasnost i da nas uvijek podsjećate na ono što smo se obvezali, poručio je Vidović mladima.

Klubovi mladih danas su raspravljali o suradnji Vladinog i nevladinog sektora u provedbi politike za mlade i razvoju politike za mlade u Hrvatskoj.

Pročitajte više