Zagreb: sastanak radne grupe projekta Vijeća Europe o kreiranju kulturnoga kapitala

Na sastanku radne grupe projekta "Stvaranje kulturnoga kapitala" (Creating Cultural Capital CCC) Odjela za razvoj kulturnih politika i akcija Vijeća Europe kojemu je danas i sutra domaćin Ministarstvo kulture, donijet će se prijedlog plana razvoja toga projekta, a zadaća je sastanka i dinamizirati njegov razvoj. L

U današnjem priopćenju Ministarstva kulture navodi se da je radni sastanak okupio predstavnike 12 zemalja članica Vijeća Europe koji će sagledati važne aspekte problema stvaranja kulturnoga kapitala, odnosno kako održati lokalnu kulturnu raznolikost u kontekstu slobodnoga tržišta.

Projekt se bavi ključnim pitanjem utemeljenim u Deklaraciji Vijeća Europe o kulturnoj raznolikosti iz 2000. Naime, u Deklaraciji je utvrđeno da novom kulturnom ekonomijom dominiraju jaki čimbenici koji imaju tendenciju stvaranja monokulture što postavlja pitanje kako u Europi možemo biti sigurni da će se stvaratelji na lokalnoj (nacionalnoj) razini moći "nositi" s globalnim tržištem, štoviše uspješno održavati lokalni kreativni potencijal, a u isto vrijeme biti čimbenik obogaćivanja i stvaranja raznolikosti na međunarodnoj razini.

Tako je i u pozdravnome govoru ministar kulture Božo Biškupić istaknuo da je naša epoha suočena s mnogim kulturnim izazovima na koja predstavnici vlasti i drugi kulturni autoriteti moraju odgovoriti i pokušati zaštititi postojeće kulturne vrijednosti, a u isto vrijeme biti otvoreni novim izazovima i mogućnostima koje donosi globalizacija.

Najavljeno je da će ministar Biškupić danas razgovarati s predstavnicima više zemlja uključenih u taj projekt.

Istaknuto je da je projekt "Stvaranje kulturnoga kapitala" već prošao početnu fazu i u potpunosti će zaživjeti ove godine, te da je ministar Biškupić izrazio želju da Republika Hrvatska bude usko vezana za taj projekt.

Do sada je Projekt, navedeno je, "odgovorio" i na neka ključna pitanja pa je tako razvijena suradnja između vlada i privatnoga sektora, društva i pojedinaca kako bi se potaknulo razumijevanje i mogućnost pristupa europskome kreativnom kulturnom sektoru.

Stvorena je i banka podatka o kulturnim resursima te o projektima i aktivnostima na globalnome tržištu i o kulturnim industrijama, kao i elektronička mreža koja će, zahvaljujući točnim podatcima, olakšati kulturnu razmjenu informacija, projekata, izvora financiranja, partnerstva i specijalnosti.

(Hina) xpp/xip yjn

Pročitajte više