Zagreb: Sindikati i Gradsko poglavarstvo sutra nastavljaju pregovore

Pregovori zagrebačkoga Gradskog poglavarstva s Koordinacijom sindikata 11 gradskih tvrtaka, koje su danas štrajkale u prvoj smjeni tražeći 17postotno povećanje plaća, nastavit će se sutra, izvijestili su večeras, nakon završetka sastanka, predstavnici sindikata i pregovaračkog tima Poglavarstva.

Predsjednik pregovaračkog odbora zagrebačkoga Gradskog poglavarstva Ladislav Prežigalo izvijestio je da je na sastanku u Poglavarstvu postignut "radni dogovor o nastavku pregovora".

Naglasio je da su Grad i sindikati "jako približili stajališta", i da sutra očekuje konačan dogovor sa sindikatima.

Zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić očekuje da će se rješenje iznaći "na zadovoljstvo gradske uprave, sindikata, ali i građana". Dodao je da Poglavarstvo "neće ići na poskupljenje usluga, nego da će od uprava trgovačkih društava u vlasništvu Grada zatražiti da racionaliziraju poslovanje, kako bi omogućili povećanje plaća zaposlenih".

"Tko to ne može ostvariti, mora otići s čela poduzeća. Opraštanja i popusta više neće biti", rekao je Bandić.

Pročelnik gradskog Ureda za financije Slavko Kojić rekao je kako je zadovoljan "oprezom i mjerom kojom su sindikalci ušli u štrajk, pokušavajući da grad funkcionira u maksimalnoj mjeri".

Predstavnici Gradskog poglavarstva i sindikata složili su se da je današnji razgovor bio korektan i na visokoj razini.

"Konačno smo uljuđeno razgovarali i na tragu smo dogovora", potvrdila je predsjednica Koordinacije Ankica Svoboda, koja također vjeruje da će se sutra postići konačan dogovor.

Predsjednica sindikata distribucije plina i plinske tehnike Vesna Pauković dodala je kako se sindikalisti prvi put nakon dvije godine osjećaju ugodno, nakon promjene pregovaračkog tima, s čijeg je čela danas smijenjen HNS-ovac Stipe Tojčić.

O konkretnim ponudama Grada sindikatima sudionici sastanka nisu htjeli govoriti, no, kako se doznaje, umjesto jednokratnoga 17-postotnog povećanja plaća koje su tražili, ponuđen im je manji postotak, ali i jamstvo o rastu plaća u idućoj godini, koje će ovisiti o rastu BDP-a i inflaciji.

(Hina) xibob ysp

Pročitajte više