zagrebačka premijera goldonijevih "grubijana"

U Gradskom kazalištu Komedija večeras je održana zagrebačka premijera komedije Carla Goldonija "Grubijani", u režiji Joška Juvančića, prema prijevodu i dramaturškoj obradi Borisa B. Hrovata. L

Tekst je na čakavski dijalekt prilagodio Dragutin Lučić.

Najveći talijanski i jedan od najvećih svjetskih komediografa svih vremena Carlo Goldoni (1707.-1793) komediju "Grubijani" napisao je godine 1760.

Veliki majstor izvršio je kazališnu reformu, zapravo obnovu teatra.

Na tom je tragu i komedija "Grubijani", u kojoj progovara o autoritativnom ponašanju muškaraca u razvijenom građanskom društvu, te pokazuje raspad aristokratske oligarhije, ističe se u programskoj knjižici večerašnje predstave.

"S neviđenim stvaralačkim zamahom veliki majstor komedije na ruševinama staroga obnavlja talijanski teatar, oduzimajući mu tipizirane kostime i lakrdijaške improvizacije, i u teatar uvodi realistične likove - očeve obitelji i sluge, potpuno uronjene u stvarnost svojega povijesnoga trenutka, vrijeme druge polovice 19. stoljeća", stoji u programskoj knjižici.

I, kako se dodaje, nakon više od dvije stotine godina Goldoni nam omogućava da uživamo u predstavi "Grubijani", koja na pravi način reprezentira komički teatar kroz nekoliko obitelji, kroz njihove sitne sukobe karakteristične za Goldonijevo doba.

Uz komičke potencijale što ih veliki autor nudi kroz glavne likove, protagonisti komedije uspjeli su pokazati i Goldonijevu satiru koja je druga važna sastavnica njegova teatra, istaknuo je u programskoj knjižici prevoditelj i dramaturg Boris B. Hrovat.

Napominje da je tekst komedije pisan u Goldonijevu venecijanskom dijalektu, čime je zapriječeno prepoznavanje toga remek-djela izvan Italije.

U glavni ulogama nastupili su: Dražen Čuček, Vanja Lumezi, Dražen Bratulić, Ljubo Zečević, Dubravka Ostojić, Joško Ševo i drugi.

Komedija "Grubijani" nastala je u zajedničkoj reprodukciji Istarskog narodnog kazališta u Puli i Gradskog kazališta Komedija.

Njena hrvatska praizvedba bila je u Puli 1. ožujka ove godine.

(Hina) ta sp

Pročitajte više