ZAGREBAČKI HDZ I DC OSUĐUJU vandalizam pripadnika sfor-a na zid boli

Predsjednica Povjerenstva HDZa za Grad Zagreb Jadranka Kosor danas je izrazila ogorčenje ´divljaštvom i vandalskim činom pripadnika SFORa´ i zatražila od hrvatskih institucija i SFORovog zapovjedništva brzu istragu i sankcioniranje počinitelja koji su srušili dijelove Zida boli te njihovo udaljavanje iz Hrvatske.

´Zid boli je spomenik koji nas podsjeća i upozorava na patnju hrvatskog naroda u Domovinskom ratu i tragičnu sudbinu zatočenih i nestalih branitelja i civila´, podsjetila je Kosor.

U priopćenju je zatražila od zagrebačkog Gradskog poglavarstva dostojnu brigu i održavanje Zida boli do konačnog rješenja o njegovoj sudbini o čemu, navodi Kosor, odluku mogu donijeti samo udruge zatočenih i nestalih.

I zagrebački Demokratski centar (DC) se pridružio osudi vandalskog čina pripadnika SFOR-a. Predsjednik zagrebačkog DC-a Sergej Morsan je u ime stranke zatražio ispriku zbog tog sramotnog postupka.

Četvorica alkoholiziranih pripadnika SFOR-a u ponedjeljak su popodne na tri mjesta srušila i oštetila Zid boli u Selskoj cesti, izvijestila je zagrebačka policija. Zid boli, koji s dvije strane okružuje vojarnu, oštećen je na tri mjesta, na pješčku stazu srušena je 41 cigla s imenima nestalih i poginulih hrvatskih branitelja i civila, od kojih je osam razbijeno, a na dijelu Zida nekoliko je cigla izbijeno, ali ne i srušeno.

Zid boli oko vojarne u Selskoj ulici počele su graditi majke

zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila 1993., kad je u

njoj još bio UNPROFOR. Zid je izgrađen od cigla - crnih za poginule i crvenih za nestale u Domovinskom ratu.

Pročitajte više