Zagrebački liječnik osuđen na godinu dana zatvora zbog smrti bebe pri porođaju

NA OPĆINSKOM kaznenom sudu u Zagrebu danas je izrečena presuda liječniku Mihajlu Strelecu koji je proglašen krivim za smrt bebe tijekom porođaja 2004. godine. Liječnik je osuđen na godinu dana zatvora jer je tijekom porođaja trudnice J. Š. u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj porođaj obavio na pogrešan način i time izazvao smrt novorođenčeta.

Sutkinja Blažena Ereš je prihvatila niz olakotnih okolnosti u ovome slučaju te je liječnik, umjesto predviđenih tri do deset godina, osuđen na godinu dana zatvora. Među olakotnim okolnostima navedena je anamneza trudnice koja nije kontrolirala trudnoću, beba je bila iznimno velika te je bila okrenuta na zadak. Strelecu se spočitava što nije obavio biometriju te što je nakon običnog kliničkog pregleda odlučio obaviti porođaj normalnim putem.

Sutkinja je tijekom objave presude naglasila da se liječnik morao odlučiti za carski rez. Nalaz medicinskih vještaka dr. Davora Strinovića i dr. Marija Podobnika potvrdio je da je osuđeni liječnik postupio protivno pravilima struke.

Dr. Jozo Blajić, nadređeni osuđenog Streleca, na sudu je svjedočio da je Strelecu prije porođaja naredio da se porođaj mora obaviti carskim rezom, ali je liječnik odbio poslušati nadređenoga. Ipak, sutkinja Ereš je navela da taj iskaz smatra neistinitim te da bi i Blajić mogao sjediti sa Strelecom na optuženičkoj klupi.

Pročitajte više