Zagrebački proračun u 2006. oko 6,3 milijarde kuna

PRORAČUN grada Zagreba u 2006. planiran je u iznosu od 6,375 milijardi kuna, uz rast BDPa 4,7 posto i inflaciju 2,4 posto, izvijestio je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić na sjednici Gradske skupštine koja je gradski proračun danas raspravila u prvom čitanju.

Kojić je naveo da su izvorni proračunski prihodi 60 milijuna kuna niži od rashoda, što će se nadoknaditi iz planiranog godišnjeg zaduženja ograničenog na 250 milijuna kuna.

Najviše novca je namijenjeno Gradskom uredu za prostorno uređenje - 2,1 milijardu kuna, što je jedna trećina proračuna, slijede Ured za obrazovanje, kulturu i šport i Ured za gospodarstvo. Za zaposlene u gradskoj upravi bit će izdvojeno 5,68 posto ukupnog proračunskog iznosa, dodao je.

Dario Čović iz Kluba zastupnika Nezavisne liste Tatjane Holjevac je najavio da će podržati proračun, ali i upozorio da grad Zagreb mora iznaći i druge izvore financiranja, poput predpristupnih fondova Europske unije te više pažnje posvetiti rješavanju prometnih problema.

"U proračunu nema stavke za nastavak Branimirove ulice, za izgradnju podzemnih garaža i parkirališta", naveo je, primjećujući da ni o važnom projektu bolnice u Blatu nema ni slova.

Katarina Fuček je u ime Kluba HDZ-a ustvrdila da se u proračunu za 2006. ne vide gradski prioriteti jer se novac planira utrošiti na tisuću malih projekata.

"Ako će gradska uprava reorganizacijom postati manja i efikasnija, trebala bi biti jeftinija", napomenula je, pitajući zašto se onda u projekciji proračuna do 2008. iznosi za Ured gradonačelnika i stručne službe Poglavarstva znatnije povećavaju.

U ime kluba HNS-a Morana Paliković Gruden je rekla da neće podržati proračun jer je ogroman, a ne obećava razvoj i napomenula kako smatra da stoga treba ukinuti prirez i vratiti ga građanima.

Miroslav Rožić (HSP) je rekao da se u situaciji kad je proračun probio šest milijardi kuna, a prirez je tri puta veći nego u bilo kojoj drugoj županiji, gradska vlast treba zapitati o smanjenju prireza, komunalne naknade i cijena komunalnih usluga kako bi prestali derati građane i smišljati kako potrošiti milijarde kuna.

Konačnu odluku o proračunu za 2006. zastupnici će donijeti u drugom čitanju na skupštinskoj sjednici najavljenoj za 20. prosinca.

Budući da se gradski zastupnik SDP-a Pavle Kalinić prihvatio dužnosti pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, njegov mandat skupštinskog zastupnika danas je trebao biti stavljen u mirovanje.

Gradski zastupnik Pero Kovačević (HSP) je napomenuo da Kalinić zapravo treba vratiti svoj mandat jer jedan mandat ne može dva puta biti stavljen u mirovanje: jedanput za Milana Bandića, a drugi put za Pavla Kalinića. O tome će danas odlučiti mandatno povjerenstvo Gradske skupštine.

Pročitajte više