Zagrebački Županijski sud odobrio Rajićevo izručenje Haškom sudu

ZAGREBAČKI Županijski sud odobrio je izručenje Ivice Rajića Haškom sudu pred kojim je optužen za pokolj najmanje 16 bošnjačkih civila u Stupnom Dolu 1993.

"Sud je udovoljio zahtjevu Haškog suda iz prosinca 1995. i dopustio predaju optuženika tom sudu radi vođenja kaznenog postupka zbog ratnog zločina", potvrdio je Hini predsjednik Županijskog suda Božidar Rumenjak.

Rješenje kojim se udovoljava haškom zahtjevu tročlano sudsko vijeće donijelo je nakon jučerašnje sjednice na kojoj je Rajić porekao krivnju, a jedan od njegovih branitelja Željko Olujić usprotivio izručenju.

Sudsko vijeće je prihvatilo ocjenu zamjenika zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva Ivana Plevka da su ispunjeni svi uvjeti za izručenje.

Vijeće je utvrdilo da je Rajić osoba čije izručenje traži Haški sud i da je optužen za zločine koje je taj sud nadležan procesuirati, što je, po Ustavnom zakonu o suradnji s Haškim sudom, dovoljno za izručenje optuženog.

Rajićevi branitelji imaju pravo žalbe u roku osam dana Vrhovnom sudu. Do rješenja te žalbe Rajiće ne može biti izručen.

Odluka peteročlanog vijeća Vrhovnog suda je konačna i nakon nje obrana može podnijeti ustavnu tužbu, no ona ne odgađa izručenje.

Izručenje privremeno može odgoditi jedino ministrica pravosuđa i to zbog bolesti optuženika ili "drugog naročito opravdanog razloga".

Ivica Rajić optužen je da je kao zapovjednik druge operativne skupine HVO-a iz Kiseljaka, po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti, odgovoran za ubojstvo najmanje 16 bošnjačkih civila u srednjebosanskom selu Stupni Dol, u listopadu 1993.

Haška optužnica podignuta je 1995., no Rajić se uspješno skrivao sve do travnja ove godine kada je uhićen u Splitu.

Pročitajte više