Zagrebačko gradsko poglavarstvo o amandmanima na GUP

ČLANOVI zagrebačkog Gradskog poglavarstva danas su glasovali o 50ak amandmana na GUP-ove Zagreba i Sesveta od kojih većinu, koje je predložila oporba, Poglavarstvo nije prihvatilo.


Zbog sjednice Gradskog poglavarstva odgođen je početak skupštinske sjednice na kojoj će gradski zastupnici odlučivati o donošenju GUP-ova Zagreba i Sesveta.


Na toj sjednici očekuje se i dodatno mišljenje Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu na očitovanje gradskih ureda o navodno spornim dijelovima GUP-a vezanim uz (legalizaciju) zadnjeg kata Importane galerije.

Na poglavarstvu je najviše rasprave bilo oko amandmana Kluba gradskih zastupnika SDP-a, a među prihvaćenima je onaj po kojem bi se desetak gradskih područja izuzelo od obaveze donošenja detaljnih planova. Čekanjem na izradu tih planova dvije ili više godina u naseljima poput Trnja i Trešnjevke potpuno bi se onemogućila rekonstrukcija građevina, objasnio je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić (SDP).

HNS-ov član Poglavarstva Srećko Ferenčak je ocijenio da je to u suprotnosti s idejom GUP-a koji treba donijeti jednaka pravila za cijelo područje Zagreba, a zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić zanimao se zašto je od 80 gradskih područja izuzeto samo deset.

Za ta će područja po prijedlogu Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada biti provedeni urbanističko-arhitektonski natječaji.

Prihvaćeni su i svi SDP-ovi "zeleni" amandmani kojima bi se spriječilo da se zelene atraktivne lokacije na sjeveru pretvore u građevinska zemljišta. Gradski zavod za planiranje na te je amandmane dao negativno mišljenje uz obrazloženje da na posjedovnim listovima nije evidentirana šuma.

Zamjenik pročelnika Zavoda za katastar Đorđe Nikolić je rekao da taj Zavod može samo evidentirati stanje u prostoru, ali da ne utvrđuje tko je kriv za sječu šuma.

"Ovdje se sukobljavaju papiri i život, ali zelenu sjevernu zonu moramo zaštiti", rekao je član Gradskog poglavarstva Zlatko Šešelj (SDP).

Prije sjednice Gradskog poglavarstva Klub gradskih zastupnika SDP-a odustao je od amandmana kojim bi se omogućila kao iznimka izgradnja građevina viših od devet etaža uzduž Savske, Držićeve i Heinzelove južno od željezničke pruge jer je po mišljenju Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja to u suprotnosti sa smislom javne rasprave.

Gradsko poglavarstvo danas je dalo i pozitivno mišljenje na prijedlog zaključka o sanaciji bespravne gradnje.

(Hina) bdj sšh

Pročitajte više