Zagrebačko Poglavarstvo povuklo točku o financiranju Opernog bala s pola milijuna kuna

ZAGREBAČKO Gradsko poglavarstvo danas je s dnevnog reda sjednice povuklo točku o financiranju s pola milijuna kuna nedavno održanog prvog Opernog bala u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić povlačenje te točke obrazložila je krivom interpretacijom u javnosti.

Članica Poglavarstva zadužena za kulturu Andrea Zlatar novinarima je nakon sjednice izjavila da je ta točka dnevnog reda povučena zbog dorade kako bi i javnosti bilo jasno da je namjera Grada bila da se tim novcem pomogne daljnjem školovanju, odnosno stipendiranju mladih glazbenika. Zlatar je opovrgla mogućnost prenamjene sredstava te izričito rekla da se tim gradskim novcem ne mogu plaćati šampanjac i hrana prvog Opernog bala u HNK-u.

Poglavarstvo je prihvatilo i odluku o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta. Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje imovinom grada Željko Uhlir novinarima je nakon sjednice rekao da je prolongiranjem te odluke Grad u mjesec dana izgubio oko 300.000 kuna.

Grad je donio odluku i o kupnji zemljišta za gradnju POS stanova u Oporovečkoj ulici po cijeni od 770 kuna po četvornom metru.

Poglavarstvo je donijelo odluku i o produženju najma stanova za 24 osobe na tri godine te davanju stanova u najam devet osoba također na tri godine koje su raspoređene na Konačnu listu reda prvenstva. Osim toga, Hrvatski sabor dobio je na korištenje trosoban stan za službene potrebe u Zagrebu na vrijeme od tri godine.

ZET-u je odobreno oko 3,5 milijuna kuna za podmirenje dospjelih kamata po kreditima, a 1,5 milijuna kuna za istu je stvar odobreno "Vodooopskrbi i odvodnji". Zagreb-filmu odobreno je pola milijuna kuna za nastavak animiranog serijala Profesor Baltazar.

Financijsku potporu od oko 65.000 kuna dobila je Grupa za ženska ljudska prava B.a.b.e. za podmirenje troškova zatvaranja ureda i troškova selidbe u novi prostor i za organizaciju humanitarnog koncerta.

Članovi Poglavarstva prihvatili su Odluku o izboru članova vijeća gradskih četvrti te je uputili Skupštini na razmatranje. U odnosu na sada važeću Odluku, u gradskim četvrtima Donji grad, Trnje i Maksimir broj članova vijeća smanjit će se sa 19 na 15.

Poglavarstvo je prihvatilo i uputilo Skupštini i izvješće o stanju, izgradnji, rekonstrukciji i održavanju tramvajskih pruga. Pročelnik Gradskog ureda za izgradnju grada Nenad Crnić rekao je da ZET traži da se za pruge godišnje uloži 50 milijuna kuna, a da Grad ulaže koliko može i da u proračunu za ovu godinu za rekonstrukciju pruga namjerava uložiti 15 milijuna kuna.

Pročitajte više