Zagrebačko sveučilište potpisalo suradnju s jednim od najboljih sveučilišta u Južnoj Koreji

Foto:

SVEUČILIŠTE u Zagrebu brine o budućnosti Hrvatske što potvrđuje i Memorandum o sporazumijevanju između zagrebačkoga Sveučilišta i Sveučilišta Ulasan iz Republike Koreje, istaknuo je rektor najvećega hrvatskog sveučilišta Damir Boras koji je u Rektoratu s predsjednikom Sveučilišta Ulsan dr. Yeon-Cheon Ohom supotpisao taj memorandum. 

Memorandum je 'krovni' sporazum koji omogućuje suradnju sveučilišta, a preduvjet je i za potpisivanje suradnje između sastavnica dvaju sveučilišta, objasnio je Boras. To rektorovo objašnjenje dobilo je i izravnu potvrdu u potpisivanju još dva zasebna memoranduma koje su sa svjetski uglednim korejskim Sveučilištem Ulsan potpisali dekani dvaju fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta - Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Mislav Grgić i Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) Zvonimir Guzović.

Kako su istaknuli supotpisnici, memomrandumima se uspostavlja suradnja u akademskoj i kulturnoj razmjeni u obrazovanju, istraživanju i drugim akativostima na načelima internacionalizacije visokog obrazovanja.

Predsjednik Sveučilišta Ulsan vjeruje da će suradnja biti sustavna i da će se sporazum uspješno implementirati. Čelnici obaju sveučilišta istaknuli su kako posebne zasluge za uspostavljenje suradnje pripadaju veleposlaniku Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Hyaun-won Suhu i naslovnome profesoru na FER-u Krešimiru Ćosiću koji su i nazočili potpisivanju memoranduma. Korejski veleposlanik nada se da će suradnja dvaju sveučilišta dati, kako je rekao,"kritički doprinos i suradnji dviju zemalja".

Ćosić: Bez ozbiljne znanosti nema konkurentnoga gospodarstva


Profesor Ćosić ustvrdio je kako bez "ozbiljne znanosti nema konkurentnoga gospodarstva i gospodarstva koje raste" te istaknuo da je to bio jasan i jednostavan razlog te motiv za uspostavljanje suradnje. Dodao je kako iza svih vodećih svjetskih kompanija stoje izvrsne znanstvene institucije i napomenuo kako je to slučaj i s tvrtkom Hyundai koja je osnovala Sveučilište Ulsan svjesna da treba kontinuirano stjecati nova znanja kako bi u oštroj konkurenciji zadržala vodeću poziciju u svijetu. Ćosić smatra kako je to i poruka hrvatskome gospodarstvu i industriji da samo sustavnim jačanjem veza s akademskom zajednicom mogu osigurati konkurentnost.

Zahvalivši za suradnju korejskim partnerima, Ćosić je napomenuo kako je brodogradilište tvrtke Hyundai jedno od najvećih u svijetu svjesno da takvu poziciju neće zadržati ako 'iza sebe' zaista nema vrhunsko sveučilište. Svjestan je da srednje i male tvrtke u Hrvatskoj teško mogu investirati u znanost ali, dodao je, takve tvrtke moraju biti i svjesne da bez investiranja u znanost ne mogu 'preživjeti'. Ćosić je i ocijenio kako će uspjeh u četvrtak poptisanih memoranduma ovisiti i o hrvatskome gospodarstvu. S tim u vezi dodao je kako će se, nakon svečanosti poptisivanja, u sveučilišnoj Auli održati okrugli stol na kojemu sudjeluju predstavnici vodećih hrvatskih brodogradilišta. Ćosić vjeruje kako će taj skup značiti i početak ozbiljnih promjena u hrvatskome društvu pri čemu, istaknuo je, Sveučilište u Zagrebu preuzima vodeću odgovornu ulogu bez koje se neće moći provesti ozbiljno restrukturiranje koje treba osigurati nova radna mjesta i gospodarski rast u Hrvatskoj.

Dekani FER-a i FSB-a kratko su se osvrnuli na važnost potpisanih memoranduma, pa je tako dekan Guzović rekao kako je Hrvatska izgubila nekada vodeće mjesto u svijetu u brodogradnji te da bi suradnja s korejskim partnerima mogla pomoći jačanju konkurentnosti hrvatske brodogradnje. Dekan Grgić podsjetio je pak kako FER već duže vrijeme surađuje s korejskim partnerima i već je dvije godine član Hrvatsko-korejskoga poslovnog kluba. Istaknuo je kako je Sveučilište Ulsan jedno od vodećih u svjetskim relacijama kada je riječ o elektrotehnici, elektronici i računarstvu.

Na potpisivanju memoranduma bili su i dr. Sung-Pyo Jun, profesor na Fakultetu sociologije Sveučilišta Ulsan i dr. Joon-Keum Jung, dekan Poslijediplomskog studija javnih politika na Sveučilištu Ulsan te prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju zagrebačkoga Sveučilišta Miloš Judaš.

Pročitajte više