zagreb-senat sveučilišta: upisne kvote i za tri "sporna" smjera hrvatskih studija

Senat Sveučilišta u Zagrebu večeras je odobrio upisne kvote i za tri studijska smjera Hrvatskih studija novinarstvo, povijest i psihologiju za akademsku godinu 2003./2004. i time odustao od ranijega prijedloga o tzv. nultim kvotama za spomenute studijske smjerove.

Tu odluku Senata s oduševljenjem su prihvatili studenti Hrvatskih studija kojih je oko pet stotina već od 15 sati mirno prosvjedovalo ispred Rektorata zagrebačkoga Sveučilišta u organizaciji Kluba studenata Hrvatskih studija.

Tako će se u sljedeću akademsku godinu, ako taj prijedlog Senata prihvati i odobri Ministarstvo znanosti i tehnologije, upisati 40 studenta na svaki od ta tri smjera. Odnosno, od ukupno 40 studenata u svakome od smjerova - 30 će ih studirati na "teret" Ministarstva, a 10 redovitih studenata studirat će za osobne potrebe, tj. plaćat će studij.

Okupljenim studentima prvi se obratio predsjednik Studentskoga zbora zagrebačkoga Sveučilišta Petar Bezjak i priopćio im da je njihovo višesatno strpljenje iskazano za mirnoga prosvjeta bilo presudno da većina članova Senata donese odluku u skladu sa studentskim zahtjevima.

Tu je informaciju kratko zatim potvrdila i rektorica Helena Jasna Mencer koja je dočekana s burnim odobravanjem. Rekavši da je Senat donio takvu odluku nakon teške i duge rasprave, rektorica Mencer istaknula je da je rasprava bila i perspektivna za Hrvatske studije. Jer, dodala je, bila je usredotočena na studente i svi su sudionici isticali da studenti ne smiju biti oštećeni.

Naime, smatra rektorica, činjenica da su studenti bili u prvome planu bila je i glavni razlog zbog kojega je i većina članova Senata glasovala za upisne kvote i za smjerove - novinarstvo, povijest i psihologija. Potvrdila je da su izglasane kvote po načelu 30 plus 10, te da su iste kvote potvrđene i za druga tri smjera - kroatologiju, filozofiju i sociologiju za koje su i do sada odobravane takve upisne kvote.

Na te su informacije studenti skandirali "Hrvatski studiji", ali je rektorica Mencer napomenula da bi joj bilo draže da tako kliču Sveučilištu, što su oni i prihvatili. Rektorica Mencer poručila je studentima da će ubuduće rasprave biti usredotočene na pitanja kvalitete Hrvatskih studija, jer je, istaknula je, kvaliteta zapravo jedina "etiketa" nekoga visokog učilišta.

Studentski predstavnik u Senatu Petar Bezjak izvijestio je studente da se na večerašnjoj sjednici Senata nije glasovalo o pitanju vodstva Hrvatskih studija te da će se to pitanje rješavati izdvojeno, dodavši da je i ta odluka u skladu sa studentskim traženjima.

Tijekom višesatnoga mirnog prosvjeda studenti Hrvatskih studija dobili su potporu i dviju športskih zvijezda - Miroslava-Ćire Blaževića i Davora Šukera.

(Hina) ip vkn

Pročitajte više