Zagrepčani proizvodili oružje za obračune švedskih dilera

KRIJUMČARI oružja koji su se u privatnoj tvornici na području Zagreba bavili proizvodnjom bombi, oružjem su opskrbljivali kriminalne skupine koje se bave preprodajom droge te pljačkaše. Ipak, kako je rečeno na izvanrednoj konferenciji za novinare u MUP-u, koju su održali načelnik PUZ-a Marijan Tomurad i Josip Lončarić, pomoćnik načelnika Sektora kriminalističke policije PUZ-a, povezanost s teroristima nije utvrđena.

> U tajnoj tvornici u Zagrebu proizvodili bombe za teroriste?

Među privedenima u sklopu šestomjesečne akcije "Viking" nalazi se i umirovljeni djelatnik MUP-a - bivši pripadnik specijalne policije. U policiji ističu kako nitko od aktivnih policijskih službenika, prema dosadašnjim saznanjima policije, nije surađivao s osumnjičenicima.

"Ja to zasad opovrgavam, jer prema našim spoznajama nikakav policajac nije surađivao s njima. Inače bi sve ovo oružje sakrili, uništili ili izvezli negdje dalje", smatra Tomurad.

Uhićeno je 19 osoba, pretraženo je 20 stanova, dva poslovna prostora te 15 automobila i pronađen je jedan od najvećih arsenala oružja i eksplozivnih naprava u policijskim zapljenama u zadnjih dvadeset godina.

Oružje putovalo iz Hrvatske u Švedsku redovnim autobusnim linijama

Policija je navela i kako je ovo otkriće lanca krijumčara oružjem povezano sa zapljenom oružja na graničnom prijelazu Obrežje, do koje je došlo 24. studenog prošle godine. Tada je, naime, u autobusu koji je vozio iz Zagreba prema Goeteborgu, kod jednoga putnika pronađen manji arsenal oružja.

Policija je tako zaključila da su oružje krijumčarili kuriri na redovnim međunarodnim linijama. Oružje koje je tada pronađeno, navodi Tomurad, bilo je namijenjeno ubojstvu narko dilera u Švedskoj, koji je "radio" za konkurentsku kriminalnu skupinu od naručiteljeve.

Jedan skrivao arsenal tik uz dječju sobu

Krijumčari su, kako navodi policija, bili jako dobro organizirani. Oružje je bilo skriveno po obiteljskim kućama, a u stanu jednog od osumnjičenika je pronađeno tik do dječje sobe.

Policija je zaplijenila cijeli arsenal oružja i opreme - od eksploziva, prisluškivača, motorola, mobitela do protutenkovskih mina. Kod privedenih je pronađena i čitava oprema za blokiranje alarmnih sustava trgovačkih centara i drugih ustanova, takozvani jammeri, koja je bila posebno tražena među njihovim klijentima.

"Bila je prava pomama za njima", kaže Tomurad. Najvrjednije su ipak rukom izrađene puške sa prigušivačima. "Radi se o unikatima i u njih je uloženo puno rada i znanja", kazao je načelnik PUZ-a baratajući sa jednom od njih. 

Čabraja i Čačić Tić radili sofisticirane bombe sa prisluškivačima

Dvojac čija su imena procurila u medije - Zdravko Čabraja zvani Hale (1972.) i Mladen Čačić Tić (1962.), izrađivali su po narudžbi sofisticirane eksplozivne naprave sa prisluškivačima. Njime su se potencijalni napadači koristili kako bi čuli da se meta približava bombi, a zatim bi ju detonirali pritiskom na tipku mobitela.

Tomurad kaže da je Čačić Tić na vrlo elegantan način prepravljao sve vrste električnih sklopova, UKV veza, a osumnjičen je kao autor širokopojasnih generatora - jammera.

Četvorica danas pred istražnim sucem

Četvorica od 19 uhićenih danas će se naći pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda, a među njima će biti i bivši specijalac, koji je kaže Tomurad, umirovljen redovitim putem.

Pred sucem će se pojaviti Čabraja, Čačić Tić, te S.Š. (1966.) i M.B. (1968.). Sumnjiči ih se za kaznena djela izrade i nabavljanja oruža i sredstava namijenjenih za počinjenje kaznenih djela, nedozvoljeno držanje oružja i eksploziva, te rukovanje općeopasnim tvarima.

D.B. (1972.), I.B. (1966.), Z.P. (1977.), S.B. (1972.) i D.H. (1965.) će se teretiti za kaznena djela koja je počinila ta grupa ili zločinačka organizacija, te zbog nedopuštenog držanja oružja i eksplozivnih tvari.

Ostalo još puno nepoznanica

Policiji nije poznato je li naoružanje dijelom ukradeno iz MUP-a ili vojske, niti koliko dugo je trajalo  krijumčarenje, jer su istragu počeli nakon otkrića na Obrežju, a u suradnji sa švedskom i bosanskohercegovačkom policijom. Tako im nije poznato ni koliko su novaca zaradili na krijumčarenju, niti koliko su oružja uspjeli prošvercati.

"Teško je reći. Oduzeto je oko 13 tisuća eura kod jednog počinitelja, no zasad nije jasno na koji je način zarađen taj novac", kaže načelnik PUZ-a, koji naglašava da daljnje istraga treba odgovoriti na ta i na ostala pitanja.

I.M. / A.B.
Foto: A.B./MUP

Pročitajte više