Zagrijavanje i zagađenje okoliša utječe na padaline

SNAŽNO zagrijavanje i zagađivanje koje uzrokuju gradovi istodobno usporava ili ubrzava padaline, zbog čega ih u nekim područjima ima premalo, a u drugima previše.

Znanstvenici koji su se okupili na jesenskom sastanku Američkoga geofizičkoga saveza tvrde da urbanizacija ima jasno izražen utjecaj na lokalnu klimu, osobito na padaline i resurs najvažniji za život: vodu.

U američkoj saveznoj državi Kaliforniji zagađenje se širi prema istoku, zbog čega se u planinama Sierra Nevada primjećuje godišnji nedostatak od 4 bilijuna litara vode, smatra Daniel Rosenfeld sa Židovskog sveučilišta u Jeruzalemu. Sierra Nevada je najvažniji izvor vode za veći dio Kalifornije, a Daniel Rosenfeld je sličnu povezanost pronašao i u Izraelu.

Toplina i vlaga koja se stvara u velikim gradovima poput Atlante i Houstona može imati i posve suprotan učinak te poticati lokalne padaline. U posljednjih 60 godina, a to je razdoblje u kojemu je Houston postao četvrti grad po veličini u SAD-u, znanstvenici su za vrućih i vlažnih ljetnih mjeseci izmjerili porast količine padalina u područjima u koja vjetar puše iz središta grada.

U gradovima nastaju velike količine aerosola, u kojima se nalaze sitne čestice prašine i zagađivača koji nastaju pri izgaranju diesela i fosilnih goriva.

Razina zagađenja atmosfere izravno je povezana s razinom čovjekove aktivnosti. U New Yorku su mjerenja obavljena od lipnja do rujna 2001. pokazala da su razine aerosola redovito rasle u tjednu, pri čemu bi najviša razina bila u srijedu, a zatim bi se spuštale za vikenda, tvrdi Menglin Jin sa Sveučilišta Maryland u College Parku. Ona misli da je najviša razina aerosola sredinom tjedna posljedica povećanja prometa teških kamiona koji koriste diesel gorivo.

Kad budu podignute u visinu, sitne čestice prašine iz aerosola djeluju kao mnoštvo malih površina na kojima se kondenzira vlaga i stvaraju sićušne kapljice, a to može spriječiti ili odgoditi stvaranje većih kišnih kapi koje bi lakše pale na površinu Zemlje u obliku kiše.

U Južnoj Kaliforniji, u gradu Cuyamaca, od 1890. do danas zabilježeno je smanjivanje količine padalina od 24 posto, a čini se da se to može povezati sa zagađenjem atmosfere aerosolima iz grada San Diego koji se nalazi na oko 60 kilometara jugozapadno.

Osim toga, gradovi stvaraju i zadržavaju goleme količine topline, a prosječno su za 10 stupnjeva topliji od okolnih, neurbaniziranih područja. Ta toplina utječe na kretanje oblaka.

Čini se da u vlažnijim gradovima urbanizacija pojačava ljetne oluje jer omogućava oblacima da se više razviju u visinu i širinu prije nego se iz njih spusti snažna kiša, a čini se da je to slučaj u Houstonu.

Unatoč tome, relativni utjecaj topline i zagađenja iz urbanih područja na ukupnu promjenu klime i dalje nije jasan, smatraju znanstvenici, a nije jasno ni kakav je utjecaj manjih gradova.

(Hina) rug dgk

Pročitajte više