Zahra Kazemi možda umrla nesretnim slučajem

IRANSKO-kanadska novinarka Zahra Kazemi, koja je preminula u srpnju 2003. u iranskom zatvoru, možda je umrla nesretnim slučajem, objavilo je u srijedu iransko ministarstvo pravosuđa.

"Budući da je jedina osoba optužena za ubojstvo Zahre Kazemi nedužna, ostaje samo jedna mogućnost", priopćilo je ministarstvo objašnjavajući da je smrt vjerojatno posljedica nesretnog slučaja jer je Kazemi zbog štrajka glađu pao šećer u krvi zbog čega je pala i ozlijedila se.

Zahra Kazemi, uhićena krajem lipnja 2003. jer je fotografirala zatvor Evine u Teheranu, umrla je zbog krvarenja u mozgu nakon što je u pritvoru zadobila udarac u glavu.

Sud u Teheranu oslobodio je 24. srpnja iranskog agenta Mohammada Rezu Aghdama Ahmadija optuženog da ju je udario. Odvjetnici obitelji Kazemi stali su u obranu Ahmadija optužujući poimence jednog sudskog čuvara da joj je zadao smrtne udarce.

Sud je oslobodio optuženog a da nije zatražio novu istragu, što je izazvalo ogorčenje obitelji žrtve, ali i osude međunarodne zajednice.

Kanada je u utorak objavila da će nastaviti vršiti pritisak na Irak putem UN-a kako bi pravda u tom slučaju bila zadovoljena.

Pročitajte više