zahvaljujući "terry fox run" institut ruđer bošković dobio uređaje za istraživanje raka

Institut Ruđer Bošković dobio je danas dva uređaja za istraživanje raka zahvaljujući humanitarnoj utrci "Terry Fox Run" koja je održana jesenas na Jarunu u organizaciji kanadskog veleposlanstva i Hrvatske lige protiv raka. U utrci održanoj 13. rujna prikupljeno je 157.973 kuna, od čega su kupljena dva uređaja za istraživanje raka u vrijednosti 131.000 kuna, a ostatak novca čuvat će se do iduće utrke kada će biti utrošen na novu opremu.

Kanadski veleposlanik Dennis A. Snider rekao je na konferenciji za novinare da je prve godine organiziranja te humanitarne akcije u Hrvatskoj sakupljeno oko 13.000 kuna, a lani deset puta više.

Snider, kojem ovoga ljeta istječe mandat veleposlanika u Hrvatskoj, zahvalio se svim sponzorima, izrazivši nadu da će se akcija nastaviti i nakon njegova odlaska.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga rekao je da će istraživanja zloćudnih bolesti, koja se provode zahvaljujući dobrim ljudima, jednog dana zasigurno biti od koristi za bolesnike.

Koliko je ta bolest opasna govori i podatak po kojem se u Hrvatskoj godišnje zabilježi 25.000 novooboljelih i 13.000 umrlih.

"Terry Fox Run" u svijetu se organizira od 1980. godine u znak sjećanja na mladog Kanađanina Terrya Foxa koji je zbog raka ostao bez noge, ali je usprkos tome nastavio trčati kako bi prikupio novac za liječenje te opake bolesti. Tada je u "Maratonu nade" prešao pola Kanade, ali nije ga uspio završiti jer se bolest vratila.

Njegova obitelj nastavila je akciju prikupljanja novca za borbu protiv raka, a to je postala kanadska državna tradicija, pa kanadska veleposlanstva organiziraju trke u 67 zemalja širom svijeta, u Hrvatskoj od 2001. godine.

(Hina) xmvr ymd

Pročitajte više