Zajednica reformacijskih crkava tvrdi da je diskriminirana

Zajednica neovisnih reformacijskih crkava apelirala je danas na Vladu da još jednom razmotri pitanje potpisivanja ugovora s njezinim članicama jer se, tvrde, pravno gledano ne razlikuju od vjerskih zajednica s kojima je Vlada već sklopila ugovore. L

U Zajednici su Savez crkava "Riječ Života", Crkva cjelovitog evanđelja i Protestantska reformirana kršćanska crkva, koje zajedno imaju oko tisuću članova.

Smatramo da smo diskriminirani u ostvarenju svojih prava, ustvrdili su danas na konferenciji za novinare predsjednici i senior tih vjerskih zajednica Damir Šićko Alić, Mario Dučić i Jasmin Milić.

Naveli su da su u ime svojih vjerskih zajednica podnijeli zahtjev za sklapanje ugovora s Vladom, ali da im je "nakon duljeg odugovlačenja tajnik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Franjo Dubrović odgovorio da na to nemaju pravo zbog najnovijeg zaključka Vlade".

Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica svim je registriranim vjerskim zajednicama donio ista prava, a ta se prava ne mogu ostvarivati bez potpisivanja ugovora s Vladom. Bez ugovora se primjerice zakonski ne priznaje sklopljeni brak u vjerskoj zajednici ili pohađanje vjeronauka.

Tajnik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Franjo Dubrović rekao je da te vjerske zajednice ne ispunjavaju niti jedan od dva uvjeta koje je u svom Zaključku donijela Vlada 23. prosinca prošle godine.

Prvi je uvjet da su djelovale na području Republike Hrvatske na dan 6. travnja 1941. i nastavile svoje djelovanje u kontinuitetu i pravnoj slijednosti, te da broj vjernika prelazi brojku od šest tisuća, prema zadnjem popisu stanovništva.

Drugi je uvjet da je povijesna vjerska zajednica europskog kulturnog kruga (Katolička crkva, Pravoslavna crkva, Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj, Reformirana kršćanska crkva u Hrvatskoj, Islamska zajednica u Hrvatskoj, Židovska zajednica u Republici Hrvatskoj).

(Hina) xbma ysšh

Pročitajte više