Zajednički projekt osam zemalja - Srednjoeuropski katolički dan

U NADBISKUPSKOM dvoru u Zagrebu danas zasjeda Glavni odbor "Srednjoeuropskoga katoličkog dana" na kojem sudjeluju predsjednici biskupskih konferencija osam zemalja Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Slovačke i Slovenije, koji će danas potpisati i zajedničko pismo.

Na konferenciji za novinare predsjednik Austrijske biskupske konferencije bečki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn istaknuo je da srednja Europa treba pomirbu, jer joj je povijest puna jazova, te da "Srednjoeuropski katolički dan" treba pokazati i da Europa nije samo gospodarski projekt, nego da počiva i na zajedničkim kršćanskim vrijednostima.

Kršćani žele ići putovima pomirenja kako bi pokazali da vjera pomiruje i spaja ljude tamo gdje ih politika suprotstavlja, rekao je.

Srednjoeuropski katolički dan, koji će u svakoj pojedinoj zemlji započeti krajem svibnja, završit će zajedničkim hodočašćem u Mariazell u Austriji (21.-23. svibnja).

Nadbiskup zagrebački Josip Bozanić rekao je da "Srednjoeuropski katolički dan" u Hrvatskoj službeno započinje 31. svibnja, kada se obilježava i 150 obljetnica Zagrebačke nadbiskupije i metropolije. Katolička crkva u Hrvatskoj želi graditi zajedništvo s ostalima u Europi, poručio je.

Svaka od biskupskih konferencija odlučila se za jednu aktualnu društvenu temu, a HBK se odlučila za temu "Obitelj", što se poklapa sa sloganom "Obitelj - put Crkve i naroda", osmišljenim u povodu dolaska Pape u Hrvatsku.

Nadbiskup Bozanić i kardinal Schoenborn rekli su da su već ranije pozvali Svetog oca da dođe u Mariazell.

Pročitajte više