Zaklada daruje pedesetak Matisseovih djela muzeju Metropolitan

VIŠE od stotinu djela francuskog majstora Henrija Matissea i drugih umjetnika 20. stoljeća donirano je njujorškom muzeju Metropolitan Museum of Art.

Radi se o jednoj od najbogatijih donacija muzeju u zadnjih 50 godina, priopćio je glasnogovornik muzeja Harold Holzer u srijedu.

´Iznimno smo ponosni i uzbuđeni zbog ovakve donacije jedne od vrlo značajnih kolekcija moderne umjetnosti´, dodao je on.

Dar koji se procjenjuje na gotovo 100 milijuna dolara dolazi od zaklade nazvane po Matisseovu najmlađem sinu Pierreu i njegovoj supruzi Marie-Geatana Matisse. Pierre Matisse, koji je umro 1989., imao je galeriju na Manhattanu, a donirane umjetnine bile su dio njegove privatne kolekcije.

Muzej iduće godine predviđa organizaciju izložbe na kojoj će se naći donirana djela, među kojima je gotovo 50 slika, crteža i skulptura Henrija Matissea.

Karijera Henrija Matissea bila je duga i raznolika, s mnogo različitih stilova slikanja od impresionizma do gotovo apstrakcije, pri čemu je umjetnik smjelo koristio boje i oblike.

Pročitajte više