zaklada većinskog vlasnika zagrebačke banke darovala suvagu 80.000 eura

Zaklada većinskog vlasnika Zagrebačke banke Unidea UniCredit Foundation danas je u povodu Svjetskog dana štednje darovala Poliklinici Suvag 80.000 eura za znanstvenoistraživački projekt "Moždana kartografija u djece sa smetnjama u slušanju i govoru".

To je prva donacija Unidea UniCredit Foundation projektima u Hrvatskoj, a novac će omogućiti kupnju uređaja za snimanje evociranih potencijala s moždanom kartografijom, rečeno je na predaji donacije u Suvagu.

Rezultati toga istraživanja, prvog takve vrste u svijetu, predstavljat će dragocjenu pomoć u procesu postavljanja dijagnoze i određivanja usmjerene rehabilitacije djece oštećena sluha i/ili govora u dobi do 14 godina, istaknula je pomoćnica ravnateljice Suvaga Zdenka Gavrilović.

Voditeljica istraživačkog projekta Nadja Runjić napomenula je da će uređaj izraditi jedna od vodećih američkih tvrtki "Neuroscan", a u Suvag bi mogao stići početkom iduće godine.

Projekt će se provoditi četiri godine, a svrha mu je pronaći najbolji odgovor kako pospješiti sazrijevanje, oporavljanje i preusmjeravanje poruka živčanim putovima.

U prvoj godini istraživanje će se provoditi na skupini od 25 zdrave djece uredna sluha i govora u dobi do 14 godina, te u isto toliko gluhe djece, djece s ugrađenom umjetnom pužnicom, kao i djece sa smetnjama u razvoju govora.

Unidea UniCredit Foundation osnovana je 2003. radi planiranja i podržavanja projekata vezanih uz solidarnost, partnerstvo i razvoj, rekla je Vesna Ledić-Oppenheim iz Zagrebačke banke.

Poliklinika Suvag, osnovana 1961., specifična je ustanova specijalizirana za sve vrste problema vezanih uz sluh - slušanje, govor i jezik.

Integracija djece oštećena sluha i/ili govora temeljni je cilj Suvaga, koji je 1982. proglašen svjetskim centrom za razvoj verbotonalnog sustava i edukaciju kadrova u svim područjima njegove primjene.

Pročitajte više