Zakon o otocima će biti promijenjen i dopunjen

Sudionici dvodnevna seminara o provedbi programa održivog razvoja otoka, koji je danas završio u Malinskoj, zaključili su kako je potrebno promijeniti i dopuniti Zakon o otocima, za što će prijedloge dati predstavnici otočnih jedinica lokalne samouprave.

"Oni će procijeniti koje su odredbe Zakona o otocima provedive, a koje zbog raznih razloga, uključivo nesklad s drugim zakonima, nije bilo moguće provesti", izjavila je za Hinu Tajana Huzak iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

U zaključcima je također utvrđeno da će 25 programa održiva razvitka otoka biti izrađeno do sredine ove godine i nakon toga predano Vladi.

Na temelju tih programa izradit će se provedbeni planovi za 2006., a sjedinjeni će predstavljati Otočni godišnji program za 2006. s ulaganjima u otoke svih čimbenika - od ministarstva i županija do javnih državnih poduzeća.

Provedba programa održiva razvoja na otocima bit će prepuštena jedinicama lokalne samouprave umjesto županijskim uredima državne uprave kao do sada.

Na otocima s jednom jedinicom lokalne samouprave imenovat će se jedna osoba koja će povezivati programe i poticati njihovu provedbu, a na otocima s više jedinica odredit će se zajedničko koordinativno tijelo.

Na seminaru o provedbi programa održiva razvoja u Malinskoj sudjelovali su predstavnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, s ministrom Božidarom Kalmetom na čelu, predstavnici otočnih i obalnih županija, načelnici i gradonačelnici otočnih općina i gradova te predstavnici javnih državnih tvrtaka.

Ideja seminara bila je okupiti sve koji se skrbe za život na otocima kako bi se utvrdilo što je potrebno učiniti za izradbu programa održivog razvitka na otocima, naglasio je ministar Kalmeta.

(Hina) xdsil ysp

Pročitajte više