ZAKON O POVRATU DUGA UMIROVLJENIKA PRED VLADOM IDUĆEG TJEDNA

Prijedlog zakona o povratu duga umirovljenicima naći će se pred Vladom idući tjedan, a za desetak dana bit će upućen i u saborsku proceduru, izjavila je večeras nakon sastanka s predstavnicima umirovljenika potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Dogovorili su to večeras predstavnici umirovljenika i Vlade na posljednjoj sjednici povjerenstva za izradu Zakona o povratu duga umirovljenicima, na kojoj su bili i premijer Ivo Sanader, ministar financija Ivan Šuker i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić.

Kosor je također najavila da će Vlada do 9. srpnja donijeti prijedlog zakona o osnivanju fonda putem kojeg će se umirovljenicima vraćati dug.

"To će biti najjači fond u Hrvatskoj", rekla je Kosor novinarima nakon četverosatne sjednice povjerenstva koja je održana u Vladi.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan rekao je novinarima da je zakon o povratu duga umirovljenicima usuglašen. Dodao je da je HSU jučer dobio tekst zakona, te da su imali neke primjedbe ali su ih danas uspjeli riješiti s Vladom.

"Iako su malo pomaknuti rokovi zadovoljan sam današnjim dogovorom jer je on u skladu s izbornim programom i sa sporazumom HSU-a i HDZ-a", rekao je Jordan.

Po sporazumu HSU-a i HDZ-a zakon o povratu duga umirovljenicima trebao je biti upućen u saborsku proceduru do kraja lipnja, no Jordan kaže kako se išlo na kvalitetu zakona.

Predstavnici Vlade i umirovljenika nisu željeli detaljnije govoriti o tom zakonu dok se njegove odredbe konačno ne utvrde.

Dug prema umirovljenicima nastao je jer država nije usklađivala rast mirovina prema važećim zakonima. Ustavni sud je 1998. donio odluku prema kojoj je država dužna umirovljenicima vratiti taj dug.

(Hina) xmvr ymć

Pročitajte više