Žalba na odluku Suda o suđenju u odsutnosti u slučaju Lora

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu uputilo je danas Vrhovnom sudu žalbu na odluku Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda koje je prihvatilo zahtjev optuženika u slučaju Lora za suđenjem u odsutnosti za ratni zločin počinjen nad civilima srpske nacionalnosti, potvrdio je zamjenik županijskog državnog odvjetnika Michelle Squiccimaro.

Državno odvjetništvo smatra, rekao je Squiccimaro, da je odluka o suđenju u odsutnosti neosnovana jer je za kažnjivo djelo, za koje se tereti osam bivših vojnih policajaca, od presudne važnosti utvrđivanje činjeničnog stanja, što je nemoguće bez nazočnosti svih optuženika na glavnoj raspravi. Osim toga, dodao je, elementi zbog kojih smo zatražili pritvaranje optuženika nisu promijenjeni.

Suđenje u odsutnosti, kojemu bi bilo nazočno samo četvero od osam optuženika, naglasio je zamjenik državne odvjetnice, također nije ni učinkovito budući da bi pojavljivanje bilo kojeg od četvorice optuženika, koji su trenutačno u bijegu, zahtijevalo prekidanje rasprave i započinjanje suđenja ispočetka.

Izvanraspravno vijeće odluku kojom prihvaća zahtjev optuženika Ante Gudića i Davora Banića za suđenjem u odsutnosti, donijelo je prošloga tjedna. Njihovi odvjetnici Joško Čeh i Vinko Ljubičić zahtjev su utemeljili na pravu optuženika na pošteno i brzo suđenje, koje bi bilo prekršeno odugovlačenjem početka suđenja dok svi ne budu pritvoreni, budući da su u pritvoru od trenutka kada je Vrhovni sud odredio pritvor osmorici optuženih.

Izvanraspravno vijeće, na čelu s predsjednikom Suda Igorom Benzonom, ocijenilo je kako su stvorene sve pravne pretpostavke za suđenje u odsutnosti jer Zakon o kaznenom postupku, kao i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, te Konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda omogućavaju okrivljeniku suđenje bez odugovlačenja, uključujući i ograničavanje pritvora na najkraću moguću mjeru.

Osim Gudića i Banića, u pritvoru su Tonči Vrkić i Anđelko Botić, dok su bijegu prvooptuženi Tomislav Duić, te Miljenko Bajić, Josip Bikić i Emilijo Bungur i za njima je raspisana tjeralica.

(Hina) xdstr ydd

Pročitajte više