Zapatero: baskijski plan nije u skladu s Ustavom

Planu statusa slobodnog udruživanja sa Španjolskom , koji je u četvrtak usvojio regionalni baskijski parlament, nema mjesta u španjolskom Ustavu, kazao je čelnik španjolske socijalističke vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero. L

Podrška koju je Sozialista Abertzaleak (SA, bivša zabranjena stranka Batasuna, bliska ETA-i) pružila tom planu samo ga je pogoršala, dodao je on u intervjuu koji je u nedjelju objavio barcelonski dnevnik El Periodico.

"Taj plan pripada prošlosti i morao je biti povučen", ocijenio je on.

Upitan o činjenici kako se čini da se SA angažira na političkoj pozornici, Rodriguez Zapatero je kazao da će to "očito biti nedovoljno" dok ne osudi nasilje i ne zatraži od baskijske separatističke organizacije ETA-e da prekine s oružanom borbom.

Plan šefa baskijske autonomne vlade Juana Josea Ibarretxea, kojim se predviđa slobodno udruživanje baskijske autonomne regije sa Španjolskom, odobrio je u četvrtak navečer, suprotno očekivanjima, baskijski autonomni parlament u Vitoriji, zahvaljujući glasovima troje zastupnika iz SA.

Ibarretxeov plan predviđa širenje nadležnosti tog područja, nastanjena s 2,1 milijun stanovnika, posebice u socijalnoj domeni, fiskalnosti i pravosuđu.

(Hina) xbnš ysb

Pročitajte više