Započela javna rasprava o Zakonu o obnovi Zagreba, trajat će do 14. lipnja

Foto: Borna Filić/Pixell

ZAKON o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije danas je upućen na javnu raspravu koja će trajati do 14. lipnja, priopćilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Štromar: Zagreb će se obnavljati narednih 10 ili 20 godina

"Zakon o obnovi je kompleksan. Prema njemu će se Zagreb obnavljati narednih 10 ili 20 godina i dobro je da prođe proceduru javnog uvida, ali mi ne smijemo gubiti korak", kazao je ministar graditeljstva Predrag Štromar, navodi se u priopćenju.

Dodaje kako se paralelno s donošenjem zakona moraju poduzeti hitne aktivnosti, a to su popravci kojima bi se dijelu građana u kratkom roku omogućio povratak u domove kroz hitne sanacije i popravke dimnjaka i nabavku bojlera, adekvatan privremeni smještaj kroz sufinanciranje najma onima koji neće moći u svoj dom u kratkom roku te osiguravanje sredstava iz domaćih ih stranih izvora financiranja.

Vlada prošlog tjedna donijela odluku da se rebalansom proračuna osigura 141 milijun kuna za hitne sanacije i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom

Iz Ministarstva navode da je vlada prošlog tjedna donijela odluku da se rebalansom proračuna osigura 141 milijun kuna za hitne sanacije i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom. Odluka o sufinanciranju najma donesena je na sjednici vlade u četvrtak, a Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u suradnji s drugim ministarstvima paralelno s izradom Zakona radilo je i na osiguravanju sredstava.

U priopćenju se navodi da slijedi potpisivanje ugovora o zajmu sa Svjetskom bankom, a ukupna vrijednost predloženog zajma je 200 milijuna eura. 

"Projekt se ostvaruje u zajedničkoj suradnji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a sastoji se od tri komponente: prva je oporavak i obnova nakon potresa, druga je odgovor na COVID-19 i pripremljenost u javnom zdravstvu te na upravljanje projektom. Ukupna vrijednost predloženog zajma je 200 milijuna eura", navodi se u priopćenju.

Pročitajte više