Započeo dokazni postupak za zloporabu položaja i ovlasti u Karlovačkoj banci 1998.

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Karlovcu nastavljeno je suđenje peterim visokopozicioniranim djelatnicima Karlovačke banke i bivšem predsjednika skupštine dioničara te banke po optužnici za zloporabu položaja i ovlasti jer su 1998., po optužnici, omogućili da banka bez ikakve valjane osnove oslobodi Obrt Hanžel vraćanja duga, čime mu je pribavljena imovinska korist veća od milijun kuna, a banci je nanesena šteta veća od milijun i sto tisuća kuna.

Nakon što je zamjenik županijske državne odvjetnice Aleksandar Mitić pročitao optužnicu, okrivljenici su izjavili da se ne osjećaju krivima, te je zatim počeo dokazni postupak. Sljedeća je rasprava zakazana za 14. rujna ove godine.

Raspravi su prisustvovali svi optuženici, među kojima četiri članova Uprave Karlovačke banke, bivši predsjednik Uprave Vladimir Tvrdinić i sadašnja predsjednica Uprave Sanda Cvitešić, pa Danko Seiter, Mijo Bursić i direktor tvrtke-kćeri Kabah Ivan Butković, koji odgovaraju za zloporabu položaja i ovlasti te Nikola Hanže, koji odgovara za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti. Oba kaznena djela odnose se na "neopravdano i poslovno neprihvatljivo preuzimanje duga ozaljskog obrta Hanžel, u vrijednosti od 820.000 kuna s godišnjom kamatom od 17 posto, zbog čega je Karlovačka banka oslobodila Obrt Hanžel vraćanja duga, čime mu je pribavljena imovinska korist od 1.007.513 kuna, a banci nanesena šteta od 1.129.307 kuna".

Danas je predloženo da Sud pribavi, osim nalaza Financijske policije i knjigovodstveno-financijskog vještačenja sudskog vještaka Darija Jankovića, još neke dokumente.

Na raspravu, zakazanu za 14. rujna, pozvat će kao svjedoka sudskog vještaka Jankovića, a tek će se zatim odlučiti o prijedlogu dijela obrane da se angažira i vještaka za bankarstvo.

Pročitajte više