Zarqawi kaže da u Ammanu nisu željeli napasti muslimane

VOĐA al-Qaide u Iraku, Abu Mussab al-Zarqawi, u petak je putem Interneta izjavio da njegova skupina u svojim smrtonosnim bombaškim napadima u Jordanu nije mislila napasti muslimane.

U samoubilačkim napadima u ammanskim hotelima prošloga tjedna poginule su 54 osobe, a ti su napadi izazvali bijes u Jordanu. Većina žrtava su bli jordanski muslimani na proslavama svadbi.

Na audio snimci, objavljenoj na islamističkoj internet stranici koju često koriste pobunjeničke skupine u Iraku, Zarqawi je branio samoubilačke napade u tri hotela rekavši da je al-Qaida imala dojave iz povjerljivih izvora da su ih koristile obavještajne službe SAD-a, Izraela i Jordana.

"Tražimo do Boga da bude milostiv prema muslimanima, koje nismo mislili napasti, premda su bili u hotelima koji su središte nemoralnosti", kaže glas na audio snimci.

"Ideja da su se digli u zrak na proslavi svadbe laž je jordanskog režima... cilj je bio sastanak obavještajnih službi ali je radi eksplozije na uzvanike na svadbi pao krov", kaže glas na snimci.

Glas je zvučao poput Zarqawijevog no nije bilo moguće odmah utvrditi autentičnost snimke.

Više od 200.000 osoba u Ammanu osudilo atentate

Više od 200.000 osoba sudjelovalo je u petak u središtu Ammana na manifestaciji koju su organizirale nevladine organizacije pod sloganom "Mimohod jedne nacije" kojom se osuđuju atentati u kojima su 9. studenoga poginule 54 osobe u jordanskom glavnom gradu.


"Više do 100.000 osoba sudjelovalo na početku manifestacije, a njihov broj je rastao kako je kolona odmicala prema sjedištu gradske uprave i dosegao 250.000 osoba", rekao je izvor iz jordanske policije.

Pred gradskom upravom govornici su osudili "zločin divljeg terorista" i zatim recitirali pjesme u slavu Jordana, kralja i dinastije.

Poduzete su mjere sigurnosti na granicama gdje su putnici, automobili, autobusi i kamioni strogo pregledani", rekao je ministar unutarnjih poslova Aouni Yervass koji je sudjelovao na manifestaciji u Ammanu.

Pročitajte više