Zaštita od otkaza

Zahtjeve demokršćanske oporbe za promjenom zakona o zaštiti od otkaza čime bi se radnička prava smanjila, njemačka vlada je odbila uz obrazloženje da su već krajem prošle godine izvršene neke izmjene u korist poslodavaca.

Savezni ministar gopodarstva i rada Wolfgang Clement, iz Socijaldemokratske stranke Njemačke- SPD, izjavio je u utorak za Bavarski državni radio da je oporba pokrenula besmislenu diskusiju i da nove promjene u korist poslodavaca ne dolaze u obzir.

Potpredsjednik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU u Bundestagu Friedrich Merz se u nekoliko navrata posljednjih dana zauzeo za potpuno ukidanje zaštite od otkaza. Po njegovim zamislima poslodavci bi mogli zapošljavati i otpuštati radnike prema potrebi. Demokršćani drže da bi to pridonijelo jačanju fleksibilnosti njemačkog tržišta rada te istodobno značajno smanjilo nezaposlenost. Glavni tajnik Kršćansko demokratske unije (CDU) Laurenz Meyer je u utorak za državnu TV postaju ARD još jednom potvrdio stavove svoje stranke te uz ostalo rekao da bi ukidanje zaštite od otkaza važilo samo za novozaposlene dok bi za ostale zaštita i dalje ostala na snazi.

CDU smatra da bi se Njemačka trebala ugledati na zemlje, poput SAD-a, u kojima poslodavci prema trenutnim potrebama mogu zapošljavati i otpuštati radnike.

Predsjednik sindikata zaposlenih u rudarstvu i kemijskoj industriji Hubertus Schmoldt predložio je predstavnicima CDU-a i poslodavaca, koji traže ukidanje zaštite od otkaza, da emigriraju u zemlje u kojima je, po njihovom mišljenju, situacija bolja.

"Onaj tko vječito hvali zemlje u kojima su prava radnika na niskoj razini trebao bi iskoristiti priliku te se iseliti", poručio je Schmoldt.

Zahtjev za ukidanjem zaštite od otkaza je i unutar samog CDU-a sporan. Strahuje se od opasnosti da bi pokrenuta diskusija demokršćanima mogla ugroziti trenutačnu popularnost.

(Hina) xnkre ybs

Pročitajte više