Zašto 2016. nije nova 1914., a ubojica ruskog veleposlanika nije Gavrilo Princip

Foto: FAH

AKO vam je, nakon jučerašnjeg atentata na ruskog veleposlanika Andreja Karlova u Ankari, prva asocijacija bila atentat Gavrila Principa na austrijskog nadvojvodu Franza Ferdinanda koji je doveo do Prvog svjetskog rata, niste jedini.

Kako javlja Vocativ, termini vezani uz ovu paralelu jučer su se nakon atentata počeli naveliko pojavljivati na Twitteru. "World war", "WW3", "WWIII" i "Ferdinand" su se našli u tisućama tvitova - "World war" u njih čak 13500, ne računajući današnji dan.

Isto tako, Google pretrage termina "Franz Ferdinand" doživjele su strelovit rast.

 

 

Većina takvih tvitova usporedila je dva atentata, unatoč vremenskom razmaku od više od stotinu godina, i izražavala zabrinutost da bi ubojstvo ruskog veleposlanika moglo izazvati treći svjetski rat.

 

 

Usporedba s atentatom na Franza Ferdinanda nije korisna

Paralele između ovih događaja zasigurno su privlačne: atentat u stranoj metropoli u vrijeme visokih geopolitičkih tenzija i sa zamršenom i nestabilnom mrežom saveznika. Ubojstvo Karlova zaista otvara mogućnosti za opasan razvoj događaja, ali analogija s ubojstvom Ferdinanda nije korisna, piše Joshua Keating za Slate.

Slična opća zabrinutost zbog trećeg svjetskog rata pojavila se prilikom turskog rušenja ruskog vojnog aviona prošle godine. Međutim, kaotični sukob u Iraku i Siriji već liči na svjetski rat u mnogim aspektima. Ljudi se, naravno, pitaju hoćemo li umjesto "posredničkog rata" između Rusije i Turske te njihovih saveznika doživjeti njihov otvoreni sukob - povratak na rat između nacionalnih vojski velikih sila, koji je od Drugog svjetskog rata bio rijetkost.

Napad će prije potaknuti suradnju nego sukob Ankare i Moskve

Za to su i inače slabi izgledi, a pogotovo u kontekstu rusko-turskih odnosa koji su se znatno popravili nakon tenzija koje su eskalirale povodom rušenja ruskog aviona. Atentat na Karlova barem zasad se čini kao djelo ekstremističkog pojedinca koji će potaknuti užu suradnju, prije nego konflikt Moskve i Ankare.

Iako će činjenica da je atentator bio pripadnik turskih sigurnosnih službi dati materijala za teorije zavjere, indikativno je da ruski mediji prezentiraju ovaj napad kao pokušaj terorista da naruše tursko-ruske odnose, a ne kao zavjeru Ankare. Ministri vansjkih poslova Cavusoglu i Lavrov i sami su nakon međusobnog razgovora ovo predstavili kao provakciju koja ima za cilj narušavanje bilateralnih odnosa. Ruski istražitelji već su poslani u Tursku kako bi surađivali s turskim kolegama u utvrđivanju pozadine zločina.

Vjerojatne posljedice bit će loše kako za tursku oporbu i nezavisne medije, s kojom bi se Erdogan mogao još surovije obračunati, tako i za sirijske pobunjenike, koju Putin i Asad već poistovjećuju s teroristima.

Ali malo je vjerojatno da će situacija eskalirati u međunarodni sukob. Nadajmo se da će zaista biti tako i da će svjetski lideri - sadašnji kao i budući - zadržati hladnu glavu.

Pročitajte više