Zašto bi porezni obveznici spašavali privatne banke?

Foto: 123rf

PROŠLO je gotovo devet godina od kada je krenula velika financijska kriza i zauvijek promijenila financijski svijet kakav danas poznajemo. Bear Stearns i Lehman Brothers bile su među prvim i najvećim žrtvama, ali posljedice se vide i dan-danas, s bankama koje i dalje propadaju.

Najnovije su talijanske Banco Popolare di Vicenza i Veneto Banca čija je imovina sada u rukama njihove druge najveće banke, Intese Sanpaolo. Transakcija se odvija pod 'blagoslovom' talijanske Vlade pri čemu će Vlada poduprijeti Intesu Sanpaolo s 5,2 milijarde eura, a banka je dobila i obećanje da u procesu bankrota ne mora uzeti lošu imovinu. Sve je to odobrila i Europska komisija što je bilo i nužno s obzirom na Unijine direktive koje Vladama zabranjuju spašavanje banaka novcem poreznih obveznika. Ta su pravila, ironično, postavljena upravo zbog krize koja je i dovela do njihovih propadanja.

Gubitke trebaju trpiti vlasnici

"Brojni analitičari i stručnjaci na tržištu kapitala već dugo javno komentiraju ta pravila, naročito dio da gubitke trebaju trpiti i vlasnici obveznica, pa možda čak i oni s depozitima, a ne samo dioničari. To bi značilo dugoročno održavanje tržišne discipline i onemogućilo 'lošim' bankama pristup jeftinom financiranju, uzimajući u obzir pretpostavku da bi one odmah računale na garancije Vlada. Radi se o svojevrsnom fenomenu 'moralne opasnosti' " kaže Michael Boye, analitičar za fiksne prinose u danskoj investicijskoj banci Saxo Bank.

Debata je ponovno u fokusu nakon plana spašavanja talijanskih banaka koji od gubitaka štiti sve vlasnike takozvanih 'senior' obveznica kao i neke vlasnike podređenih obveznica jer su ti krediti i sva dobra imovina preneseni na 'viteza u bijelom', Intesu Sanpaolo. 'Senior' obveznice dvojice kreditora odmah su nakon te vijesti poskočile za 15 poena, s obzirom na smanjeni rizik novog vlasnika dok su podređene obveznice koje su ipak ostale kod propalih banaka praktički izbrisane i tržišna vrijednost im je u centima, ako i tolika, poručuju iz Kopenhagena.


Porezni obveznici spašavaju banke

To je sada već treći put ove godine da banka nije uopće oštećena jer vlasnici takozvanih starijih obveznica ne trpe nikakve gubitke, nakon što je Banco Santander nedavno preuzela Banco Popular Espanol i talijanskog spašavanja Banca Monte dei Paschi di Siena.

Čini se tako da su namjere Europske komisije o zaštiti poreznih obveznika i sudjelovanju investitora u gubicima nakon bankrota, potpuno promašene jer su politika i kratkoročni interesi utjecali na proces odluka. Na koncu su porezni obveznici ti koji trpe bankrote banaka dok su zaštićeni oni investitori željni ozbiljne zarade na rizičnoj imovini. Ulagači i tržište ostaju stoga s upitnicima iznad glave hoće li dobra volja za promjenama u regulativi ikada doći na vidjelo i izdržati test realnosti, pita se danski analitičar iz Kopenhagena.

Pročitajte više