Zašto nitko nije zaustavio Kosoricu na vratima?

KADA ĆE Hrvatska postati normalna država? Onoga trenutka kad glavna medicinska sestra stane pred vrata dječjeg onkološkog odjela i zabrani ulaz premijerki i njezinoj sviti. Ili kad policajac opali globu premijeru koji krši zakon konzumirajući alkohol na sportskom borilištu.

Međutim, kao što se Ivo Sanader nekažnjeno izvukao od pijuckanja vina na polufinalu rukometnog prvenstva u Zagrebu, tako je i osoblje Dječje bolnice u Klaićevoj pustilo Jadranku Kosor da s gomilom novinara i fotoreportera bane među bolesnu djecu.

Tko je kriv?

I tko je za to kriv? Oni koji je nisu spriječili. Na ulaznim vratima lijepo piše da je ulaz zabranjen: liječnici to znaju, medicinske sestre to znaju, neupućeni to mogu doznati. Ali svejedno nitko nije stao pred vrata i zabranio premijerki da uđe. Pa i pod cijenu skandala. Čak  i otkaza. Kao što se nitko nije usudio globiti premijera zbog izravnog kršenja zakona.

Radno mjesto ispred zdravlja

Jesu li onda krivi oni koji krše zakone ili oni koji su zaduženi za njihovu provedbu i poštivanje, ali su ipak učinili iznimke? To je razlog zbog čega je Hrvatska u ovakvom stanju. Zato što je političarima dozvoljeno ono što nije običnim ljudima. Zato što je osoblje bolnice radije ugrozilo živote svojih najslabijih pacijenata, nego što je ugrozilo svoje radno mjesto, suprotstavljajući se premijerkinu protokolu. Zato što se policija nije usudila opaliti globu čovjeku koji konzumira  alkohol na utakmici.

Zašto se nisu usudili?

Zašto se nisu usudili? Zato što im je usađen osjećaj da su političari nedodirljivi. Da su premijeri nedodirljivi. Da su oni iznad zakona i običaja. Da je njihova moć neograničena, a naša podložnost nemjerljiva. To čak nema više veze s time što je Kosor dala donaciju bolnici. I bez toga, vrata bi joj bila otvorena. Doslovno.

Kad je Sanader uhvaćen kako konzumira alkohol u svečanoj loži zagrebačke Arene, Vlada je promijenila Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, ukidajući zabranu konzumiranja alkohola. Što će se dogoditi sada kad je osoblje Klaićeve bolnice omogućilo Kosorici da ugrozi zdravlje pacijenata? Ministarstvo zdravstva će sanirati štetu.

Jedan ravnatelj je bijesan

Tek kad se zahuktala medijska priča, ravnatelj dječje bolnice izrazio je svoje čuđenje i zgražanje. "Ja sam poludio zbog toga, jer su i mene iznenadili kad su ušli unutra preko Vladinog glasnogovornika", izjavio je dr. Goran Roić. "Kad mi organiziramo medijske posjete bolnici, za to prvo tražimo odobrenje roditelja. Nije trebalo ovako ispasti".

Drugi ravnatelj je ponosan

Dan kasnije, Ministarstvo zdravstva u priopćenju sanira štetu. Dr. Krešimir Rotim, ravnatelj Vinogrdaske bolnice, nakon obavljenog nadozra tvrdi da su "roditelji bili obaviješteni i suglasni", da "zdravlje djece ni u kojem trenutku nije bilo ugroženo", da je svita bila "sanacijski zbrinuta", te da su roditelji čak zahvaljivali premijerki na donaciji. Bez toga nije moglo proći.

Hrvatska ostaje nenormalna država

I što se dogodilo? Ništa. Premijer nije pio vino, premijerka nije ugrozila zdravlje i privatnost pacijenata. A Hrvatska je ostala nenormalna država.

Država u kojoj optuženik za korupciju i kriminal uredno prima državnu plaću. U kojoj premijeri mogu raditi što im je volja. I čiji se stanovnici ponašaju kao podanici, a ne profesionalci i građani. Nema sumnje da će se vlast pobrinuti da tako i ostane.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više