KORONAVIRUS

Zašto se pojavljuju različite brojke novozaraženih u Italiji

Screenshot: Civilna zaštita Italije

IZ ITALIJE svakoga dana stižu potresne brojke o broju mrtvih od koronavirusa u razdoblju od 24 sata. Svakoga dana stižu i zabrinjavajuće brojke o novozaraženima koje su već tjednima četveroznamenkaste. 

No pojavila se zbunjenost oko toga koliki je zapravo dnevni broj novozaraženih u Italiji. 

Talijanski stožer civilne zaštite objavljuje, naime, manju brojku od stvarne brojke novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji.

Kako je moguće da postoje različiti podaci o broju novozaraženih u 24 sata?

U konkretnom slučaju današnjih brojki to izgleda ovako. Kako smo izvijestili, onih koje kolokvijalno nazivamo novozaraženima ili, preciznije, novim potvrđenim slučajevima zaraze, u posljednja 24 sata bilo je 4053. No, talijanska civilna zaštita kao brojku novih slučajeva navodi 2107. Tu brojku kao broj novih slučajeva prenosi niz medija.

Kako je to moguće i o čemu se zapravo radi?

Italija broj novozaraženih prikazuje na drugačiji način od gotovo svih zemalja. Oni, kada govore o novim pozitivnim slučajevima, od ukupnog broja novih osoba kojima je u jednom danu potvrđena zaraza koronavirusom, a to u slučaju današnjih podataka doista jest 4053, oduzimaju one koji su u protekla 24 sata preminuli od koronavirusa ili su izliječeni.

To je, u konkretnom slučaju, za danas 837 preminulih i 1109 oporavljenih. Oduzmemo li te brojeve od broja novih potvrđenih slučajeva, a riječ je, kako smo rekli, o 4053 osobe kojima je u protekla 24 sata u Italiji potvrđena zaraza koronavirusom, dolazimo do brojke od 2107 koju ističe talijanska civilna zaštita, a onda je prenosi niz medija u svojim izvještajima o stanju u toj zemlji. 

Italija zapravo računa i prikazuje trenutno pozitivne slučajeve

Italija zapravo računa trenutno pozitivne slučajeve ili, još bolje rečeno, aktivne pozitivne slučajeve. Takvih je u ovom trenutku 77.635, što je 2107 više aktivnih pozitivnih slučajeva nego jučer i to je brojka koju mediji prenose. No 77.635 nije ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Italiji jer su iz njega izuzeti svi koji su od koronavirusa preminuli ili su se izliječili i više nisu pozitivni na taj virus pa tako ni brojka od 2107 ne predstavlja nove potvrđene slučajeve.

Ukupni broj slučajeva u Italiji je sasvim nešto drugo od broja aktivnih pozitivnih slučajeva. Naravno, riječ je o svim osobama kojima je ikada potvrđena zaraza koronavirusom, uključujući mrtve i ozdravljene, a upravo je to način na koji zemlje u pravilu prikazuju slučajeve koronavirusa. Jučer je tako u Italiji bilo ukupno 101.739 potvrđenih slučajeva, a danas 105.792. Razlika je, naravno, u broju novih potvrđenih slučajeva, a on iznosi 4053.

U talijanskom prikazivanju podataka nije ništa netočno, no broj koji prema današnjim podacima iznosi 2107 jednostavno nije broj novih potvrđenih slučajeva ili, kolokvijalno rečeno, novozaraženih. 

Riječ je, zapravo, o bilanci koja prikazuje broj novih aktivnih slučajeva u 24 sata, a u kojoj je broj novozaraženih umanjen za broj onih koji su u istom vremenskom razdoblju preminuli ili su oporavljeni pa se više ne smatraju pozitivnim odnosno aktivnim slučajevima.

Pročitajte više