ZASTOJ PROMETA NA HRVATSKO-SLOVENSKOM GRANIČNOM PRIJELAZU U ISTRI

Od podneva do 13,30 sati bio je danas zatvoren jedan od najprometnijih graničnih prijelaza u Istri, Sečovje Plovanija, zbog prosvjeda četvorice slovenskih državljana, što je izazvalo višesatni zastoj prometa.

Trojicu prosvjednika - koji su gredama blokirali slovenski granični prijelaz Sečovje, što vodi na hrvatski prijelaz Plovaniju, i time onemogućili normalan granični protok - predvodio je kontroverzni slovenski poduzetnik Joško Joras.

S hrvatske strane graničnog prijelaza Plovanija napravila se više desetaka kilometara duga kolona vozila turista koji su napuštali Hrvatsku, te su na prelazak granice morali čekati duže od tri sata.

Kako je hrvatskim novinarima kazao novinar "Dela" iz Kopra, koji je pratio prosvjed, slovenski prosvjednici, stavljanjem nekoliko greda dugih četiri metara onemogućili su protok vozila s jedne i s druge strane.

Po njegovim riječima, slovenska granična policija u početku nije reagirala na blokadu graničnog prijelaza i onemogućavanje protoka vozila. No nakon višesatnog čekanja u kolonama dugačkim i do 30 kilometara skupina stranih turista, koja je bila na izlasku iz Hrvatske, napustila je svoje automobile i krenula sama ukloniti prepreke na putu.

Kako bi se izbjegao mogući sukob stranih turista koji su dolazili s hrvatske strane i slovenskih prosvjednika, slovenska policija tada je reagirala te su prosvjednici poslije 13 sati napustili mjesto incidenta.

Četvorica slovenskih prosvjednika blokirali su granični prijelaz kao odgovor na to što je jučer prekršajni sudac u Umagu trojicu od njih kaznio novčanom kaznom po tisuću kuna jer su ilegalno ušli iz Slovenije na hrvatski teritorij, noseći građevinske trupce, te su izbjegli hrvatski carinski nadzor.

Građevinski materijal bio je za kontroverznog Jorasa, koji živi u selu Mlini, u općini Buje, blizu graničnog prijelaza sa Slovenijom, i već više godina ne želi priznati jurisdikciju hrvatske države na tom području,

(Hina) xbžuž ysp

Pročitajte više