Zastupnike smo pitali što misle o povećanju plaća, nisu se udostojili ni odgovoriti na mail

Foto: Twitter

ŠTO izabrani hrvatski zastupnici misle o poreznoj reformi koja će rezultirati povećanjem plaća pokušali smo doznati tijekom današnjeg dana. Na pokušaju je i ostalo.

Do mišljenja saborskih zastupnika pokušali smo doći preko kluba zastupnika, ali odmah je bilo jasno da do izjave izabranih predstavnika naroda nećemo doći lako. U HDZ-u nas nisu imali s kime spojiti, a iz SDP-a su nam rekli da će nas nazvati. I lagali su.

Svejedno, na sve klubove zastupnika smo poslali mail. Naravno, ukoliko klub zastupnika ima mail. Bez obzira što smo davno zagazili u 21. stoljeće, što ćemo se uskoro spustiti na Mars i što je svaki segment našeg života određen tehnologijom, neki klubovi zastupnika su zaključili kako im mail nije potreban.

Tako primjerice Klub zastupnika Hrvatske demokršćanske stranke i Hrvatske socijalno-liberalne stranke, ako ste uopće znali da taj klub zastupnika postoji, nema naveden e-mail na stranicama Sabora. Baš kao ni klub HSS-a. Ili Klub zastupnika Istarskog demokratskog sabora, Primorsko-goranskog saveza, Liste za Rijeku. Svoj mail na stranicama Sabora nemaju ni Klub zastupnika nacionalnih manjina, Klub zastupnika SDSS-a.,

"Zalaže li se Vaš klub zastupnika za povećanje plaće zastupnicima koje će se dogoditi najavljenom poreznom reformom. Ukoliko da, zbog čega? Smatrate li moralnim potezom da se saborskim zastupnicima dodatno podigne plaća?

Ukoliko se ne slažete s povećanjem, što ćete napraviti? Hoće li se vaši zastupnici odreći viška primanja, primjerice, preusmjeriti ga nekoj humanitarnoj organizaciji? Ili će tražiti od Vlade da donese uredbu prema kojoj se dužnosnicima neće povećavati kao što je to učinila Vlada Zorana Milanovića.

Lijepo vas molim da mi odgovorite do kraja radnog dana, cca 15 sati. Ukoliko do tada ne dobijemo odgovor, smatrat ćemo da nemate ništa protiv povećanja plaće", stajalo je u mailu koji smo poslali onima kojima smo mogli poslati, koji u 2016. godini imaju mail.

Samo jedan odgovor

No, izabrani predstavnici naroda današnji radni dan su u Saboru, ako su uopće bili tamo, potrošili na međusobno kokošarenje, kao što je ono između Marasa i Grmoje. Ili, pak, na pričanje o masonima, kao što to svakodnevno radi Pernar.

Na naše pitanje gotovo nitko nije odgovorio iako smo im prilično jednostavno intoniran mail poslali jutros nešto poslije 9 sati.

Jedini koji su odgovorili, dakle jedini oni koji su obavili svoju dužnost, jest Klub zastupnika Promijenimo Hrvatsku i SNAGA-e.

"Politička stranka Promijenimo Hrvatsku će uskoro organizirati konferenciju za medije na kojoj će se očitovati o svim aspektima porezne reforme, a u ime političke stranke SNAGA dostavljamo vam stav zastupnika Gorana Aleksića:


„Smanjuje se porez, a posljedica toga je veća neto plaća, koja u bruto iznosu ostaje ista. Moralna pitanja oko poreza smatram demagogijom, poreze treba odrezati svakako na drugačiji način, na način da se neto plaće maksimalno povećaju ljudima s nižim primanjima, dok zastupnicima i ostalim radnicima s visokim primanjima porez svakako nije potrebno smanjivati. I nije to stvar morala, nego je to stvar pravičnosti. Dakle, nepravično je smanjivati porez radnicima s visokim primanjima iznad 10.000 kn neto.
 
Neću učiniti ništa posebno, nemam moć utjecati na poreznu reformu, osim izreći da bi valjalo razmišljati o smanjenju poreza samo za radnike s neto primanjima ispod  10.000 kn neto. Svoja primanja neću preusmjeravati, i smatram da nema smisla moralizirati uredbama koje su ograničena karaktera, bilo bi bolje poreznom reformom smanjiti poreze za sve radnike ispod 10.000 kn neto primanja“, stoji u priopćenju Kluba zastupnika Promijenimo Hrvatsku i SNAGA-e.

Svi ostali, o kojima izravno ovisi naša budućnost, nisu se udostojili odgovoriti iako su na raspolaganju imali cijeli radni dan u kojem su stotine tisuća Hrvata, koji imaju sreće da imaju posao, odradili da bi isti ti zastupnici sutra mogli dobiti plaću.

Pročitajte više