Zataškano curenje radioaktivnog plina iz mađarske elektrane

POČETKOM travnja u jedinoj mađarskoj nuklearnoj elektrani, na samo 70 kilometara od Hrvatske u atmosferu su iscurili tragovi radioaktivnog plina, a mađarske su vlasti pokušale zataškati incident, piše Jutarnji list.

No, prije nekoliko dana, kada je navodno, dokazano da neće biti posljedica, mađarske vlasti priznale su da je tijekom godišnjeg održavanja nuklearne elektrane Paks iz sustava za rashlađivanje iscurio plin.

Međunarodna agencija za atomsku energiju stupanj emisije na ljestvici od jedan do sedam ocijenila je kao stupanj 2, a nakon otvaranja reaktorskog bloka kao tri, što je unutar dopuštenih granica.

Primjerice, za vrijeme nesreće u Černobilu stupanj incidenta bio je sedam. Zbog incidenta ni u okolici elektrane nije bilo evakuacije stanovništva, a prema posljednjim mjerenjima postoje samo manji tragovi kontaminacije tla u okolini elektrane.

Okolne države prozvale su mađarsku vladu zbog namjernog zataškavanja incidenta.

Nuklearni fizičar Branimir Molak, za Jutarnji list izjavio je kako Hrvatska nema plan zaštite i spašavanja u slučaju nesreće u elektranama u blizini hrvatske granice.

Pročitajte više