Zatražena smjena Svetozara Marovića

STRANKE takozvanog "srpskog bloka" u Crnoj Gori Socijalistička narodna partija, Demokratska srpska stranka, Narodna stranka, Srpska radikalna stranka, kojima se pridružila i Socijalistička partija Srbije, podnijele su prijedlog parlamentu Državne zajednice Srbije i Crne Gore za izglasavanje nepovjerenja njezinu predsjedniku Svetozaru Maroviću.

U obrazloženju se navodi da Marović nije raspisao neposredne izbore za parlament Zajednice, iako je shodno Ustavnoj povelji bio obavezan to učiniti. Podnositelji prijedloga drže da predsjednik Skupštine Zoran Šami treba najkasnije za mjesec dana zakazati sjednicu na kojoj će se razmatrati povreda Ustavne povelje.

Marović je još ranije izjavio da se neće povući s dužnosti, navodeći da ne strahuje od inicijativa za smjenom, jer nije učinio ništa što bi bilo suprotno političkom dobru i europskim ciljevima Srbije i Crne Gore.

Srpski blok u Crnoj Gori i vlasti u Srbiji žele održavanje neposrednih izbora za parlament Državne zajednice radi očuvanja sadašnje države. Crnogorske vlasti pak žele da se prvo održi referendum o državnopravnom statusu Crne Gore i sukladno njegovim rezultatima da se raspišu izbori - za skupštinu neovisne Crne Gore ili za skupštinu Državne zajednice kakva sada postoji. Treća mogućnost je najnoviji prijedlog crnogorskog premijera Mila Đukanovića po kojem bi se odnosi Srbije i Crne Gore uredili po uzoru na zemlje Beneluxa.


Pročitajte više