Zatvorenici u argentinskom zatvoru podmetnuli požar, najmanje 29 mrtvih

U POŽARU koji je buknuo u argentinskom zatvoru, poginulo je najmanje 29 osoba. Požar je podmetnut namjerno, kako bi neki od zatvorenika uspjeli pobjeći, prenosi AP.

Prema riječima tamošnjeg ministra pravosuđa Ricarda Daivesa, požar je buknuo tijekom nedjeljne noći, u jednom od zatvorskih krila najstrože čuvanog muškog zatvora, koji se nalazi u pokrajini Santiago del Estero. "Deset je osoba hospitalizirano zbog opeklina ili udisanja dima", rekao je Daives, dodajući kako su "zatvorenici podmetnuli požar kako bi za vrijeme bijega odvukli pažnju čuvara". Njegovu tvrdnju pokazuje i činjenica da su u jednoj od sedam zatvorskih jedinica pronađene šibice i zapaljivi materijali.

U zatvoru se inače nalazi više od 400 zatvorenika, no požar nije uspio zahvatiti ostale zatvorske jedinice. Policija je izvijestila kako nitko od zatvorenika nije uspio pobjeći. Specijalna je policija gumenim mecima i suzavcem rastjerivala oko 200 rođaka zatvorenika, koji su se pokušavali kroz barikade probiti u zatvor.

U posljednjem velikom zatvorskom požaru u Argentini, onom u Magdaleni, jugoistočno od argentinskog glavnog grada Buenos Airesa, 2005. godine, poginula su 32 zatvorenika. Najveća zatvorska tragedija u novijoj povijesti Argentine je ona u Villa Devotu iz 1978. godine, kada je poginula 61 osoba.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više