Zaustavljeno još jedno istraživanje cjepiva. Kad se i zašto to radi?

Foto: EPA

AMERIČKI farmaceutski div Johnson & Johnson objavio je u ponedjeljak da je zaustavio kliničko ispitivanje eksperimentalnog cjepiva protiv koronavirusa zbog neobjašnjive bolesti jednog od dobrovoljnih sudionika studije.

"Slijedeći naše smjernice, bolest sudionika istražuju i ocjenjuju neovisni odbor za nadzor podataka o sigurnosti (DSMB) studije ENSEMBLE, kao i naši interni klinički i sigurnosni liječnici", navodi se u priopćenju tvrtke.

"Neželjeni događaji - bolesti, nezgode itd. - čak i one koje su ozbiljne, očekivani su dio svake kliničke studije, posebno velikih studija, poručili su.

To je drugo ispitivanje cjepiva za covid-19 koje je zaustavljeno u SAD-u.

U okolnostima pandemije takvi su prekidi testiranja senzacija

Prof. dr. sc. Livia Puljak, voditeljica Centra za medicinu utemeljenu na dokazima pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu, kaže da je u ozbiljnim kliničkim istraživanjima uobičajeno korištenje neovisnih odbora za nadziranje podataka o sigurnosti.

„Cilj takvog neovisnog tijela je umanjiti mogućnost subjektivne procjene nekoga tko provodi istraživanje i uočiti na vrijeme potencijalne ozbiljne učinke lijeka. Takvi neovisni odbori u propisanim intervalima analiziraju sigurnost lijekova ili cjepiva te se temeljem tih podataka donosi odluka o zaustavljanju istraživanja ili nastavku istraživanja“, kaže prof. Puljak koja je i članica Radne skupine za znanstveni savjet pri Europskoj agenciji za lijekove, u okviru koje analizira protokole znanstvenih istraživanja za razvoj novih lijekova.

Tvrdi da su pauziranja i prekidi uobičajena stvar koju ni ne vidimo kada nismo u stanju pandemije u kojem se cjepiva očekuju s nestrpljenjem.

„U svijetu se provodi mnogo kliničkih pokusa i širu javnost obično ne zanima, posebno ako se u svakom od njih otkriju potencijalne ozbiljne nuspojave. Rijetko su takve informacije senzacionalne. Međutim, u trenutnim okolnostima cijeli svijet prati razvoj cjepiva protiv covida-19 pa bilo kakva informacija koja bi mogla ukazati na problem s obećavajućim cjepivima odmah dolazi na naslovnice“, kaže prof. Puljak.

Uzrok prekida testiranja za sada nije poznat

Cjepivo protiv covida-19 razvija ogranak kompanije Janssen Pharmaceutical Companies.

Tvrtka nije objavila o kojoj se neobjašnjivoj bolesti radi, no jedna od svrha kliničkih ispitivanja je da se utvrdi uzrokuju li cjepiva opasne nuspojave. Pokusi se zaustavljaju kad se one pojave sve dok liječnici ne provjere može li se bolest povezati s cjepivom ili je samo koincidencija.

"Moramo poštivati privatnost oboljelog sudionika. Istovremeno doznajemo više o njegovoj bolesti, a važno je imati sve činjenice prije nego što podijelimo dodatne informacije", poručila je tvrtka kako bi objasnila zašto za sada još ne iznosi pojedinosti o slučaju koji je uzrokovao pauzu.

"Ozbiljni neželjeni događaji nisu rijetkost u kliničkim ispitivanjima, a s razlogom se može očekivati da će se njihov broj povećati u ispitivanjima koja uključuju velik broj sudionika. Nadalje, budući da su mnoga ispitivanja kontrolirana placebom, nije uvijek odmah jasno je li sudionik dobio tretman iz studije ili je primio placebo."

Kako i tko prati nuspojave?

Prof. Puljak kaže da se prije nego što počnu klinička ispitivanja na ljudima mora definirati u protokolu istraživanja kojim se neželjeni događaji prate – i ozbiljne i manje ozbiljne nuspojave.

„Osim vrste tih događaja definira se i tko ih mjeri i kako. Pri tom planiranju se, naravno, mora uzeti u obzir mehanizam djelovanja lijeka ili cjepiva i planirati procjenu svih potencijalno bitnih štetnih učinaka. Farmaceutske tvrtke imaju mogućnost javiti se regulatornim agencijama, kao što su američka FDA ili Europska agencija za lijekove, i od njih tražiti procjenu tog protokola i potvrdu da je planirani protokol istraživanja i praćenja sigurnosti u skladu s očekivanjima regulatora. Brojne tvrtke koriste tu mogućnost dobivanja znanstvenog savjeta jer ne žele započeti istraživanje bez protokola koji bi bili u skladu s očekivanjima regulatornih agencija koje odlučuju o stavljanju lijekova i cjepiva na tržište“, navodi prof. Puljak.

Kompanija Johnson & Johnson u trećoj fazi planira testirati cjepivo na 60.000 dobrovoljaca u SAD-u i u svijetu.

Kakvo cjepivo razvija Johnson & Johnson?

Cjepivo koje razvija Johnson & Johnson, odnosno Janssen, temelji se na istom principu kao i cjepivo koje razvijaju Sveučilište u Oxfordu i AstraZeneca, a koje je također imalo pauzu u testiranju.

Kandidat za Janssenovo cjepivo je rekombinantno vektorsko cjepivo koje koristi ljudski adenovirus za ekspresiju proteina SARS-CoV-2 u stanicama. Adenovirusi su skupina virusa koji uzrokuju prehladu. Međutim, adenovirusni vektor koji se koristi u kandidatu za cjepivo modificiran je tako da se više ne može replicirati i uzrokovati bolest kod ljudi. Janssen koristi vektor koji također koristi u cjepivu protiv ebole, a koji je nedavno odobrila Europska komisija.

Cjepivo se radi tako da se dio koda koji virus SARS-CoV-2 koristi za stvaranje proteina šiljak (S od Spike) ubaci u živi, ali bezopasan adenovirus. Na taj način dobiva se živi virus koji izaziva jak odgovor obrambenog sustava, a ipak je bezopasan. Budući da sadrži kod za protein S kojim se SARS-CoV-2 služi za vezivanje uz ljudske stanice i ulazak u njih, cjepivo će u stanicama pokrenuti stvaranje tog proteina. Obrambeni sustav ljudskog tijela prepoznat će protein S kao strano tijelo i razviti protutijela koja će se vezati za njega i neutralizirati ga.

To nije prvi put da se koristi ova platforma za razvoj cjepiva. Poznati primjer je ebola, za koju se nije moglo dobiti efikasno mRNK cjepivo ni rekombinantno cjepivo. U tom slučaju korišten je živi, ali bezopasan virus vezikularnog stomatitisa (VSV) koji je u sebi imao ugrađen dio koda za ebolu dovoljan za izazivanje imunološkog odgovora.

Osim toga, kompanija Sanofi sličnom je metodom razvila cjepivo protiv virusa japanskog encefalitisa.

Pretklinička ispitivanja objavljena u časopisu Nature pokazala su da je Janssenovo cjepivo izazvalo reakcije neutralizirajućih protutijela kod majmuna rezus makakija te da im je pružilo potpunu ili gotovo potpunu zaštitu od virusne infekcije u plućima i nosu koju izaziva SARS-CoV-2.

Pauza nije prekid istraživanja

Stručnjaci ističu da nije neuobičajeno da se u kliničkim ispitivanjima na ljudima događaju pauziranja. Ona ne znače da je cjepivo problematično niti da je istraživanje prekinuto.

Kompanija Johnson & Johnson ističe da postoji jasna razlika između pauziranja i obustavljanja kliničkih ispitivanja.

"Pauza u studiji, u kojoj sponzor studije zaustavlja regrutiranje dobrovoljaca ili doziranje, standardna je komponenta protokola kliničkih ispitivanja", poručili su iz kompanije.

Ovo je drugo ispitivanje cjepiva protiv koronavirusa u trećoj fazi koje je pauzirano u SAD-u. Testiranje cjepiva AstraZenece zaustavljeno je prošlog mjeseca zbog neurološke komplikacije kod jednog dobrovoljca u Britaniji. Ono je nedugo potom nastavljeno u Velikoj Britaniji i u drugim zemljama, no još uvijek nije nastavljeno u Sjedinjenim Državama jer ga istražuje Američka uprava za hranu i lijekove (FDA).

Treća faza ispitivanja cjepiva Johnson & Johnsona počela je u rujnu. Ono je jedno od šest cjepiva za koronavirus koja se testiraju u SAD-u, a jedno je od četiri u trećoj fazi istraživanja koja je uvjet da bi cjepivo moglo biti razmotreno za odobrenje za dolazak na tržište. Za cijepljenje ovim cjepivom trebala bi biti dovoljna jedna doza, što podrazumijeva da bi se klinička ispitivanja mogla brže završiti. Vlada SAD-a stoga se nada da će testiranje biti gotovo prije nego ona iz drugih ispitivanja, što uključuje Modernino i Pfizerovo, koja su dizajnirana u dvije doze.

Prof. Puljak ističe da je farmaceutskim tvrtkama, očekivano, stalo da nuspojava bude što manje, osobito ozbiljnih nuspojava, kako bi vjerojatnost da će regulatorne agencije ocijeniti da cjepivo ima više korisnih nego štetnih učinaka bila veća.

„Međutim, valja uvijek imati na umu da je i u trećoj fazi istraživanja uključen ograničen broj ispitanika i da se neki štetni učinci, osobito rijetki, mogu pokazati tek kad lijek ili cjepivo dođe na tržište. Zbog toga se aktivno nadzire sigurnost lijekova i cjepiva koji se nalaze na tržištu, potiče se prijava nuspojava te nuspojave se analiziraju na razini cijelog svijeta, po potrebi se dopunjavaju informacije o lijeku ako se otkriju nove nuspojave, a neki lijekovi se i povlače s tržišta, ako se procijeni da je rizik ipak veći od koristi“, kaže prof. Puljak.

Šo je treća faza studije ENSEMBLE?

Treća faza studije ENSEMBLE randomizirano je, dvostruko slijepo, s placebom kontrolirano kliničko ispitivanje osmišljeno kako bi se procijenila sigurnost i učinkovitost pojedinačne doze cjepiva u odnosu na placebo na 60.000 odraslih osoba starijih od 18 godina, uključujući i značajan udio starijih od 60 godina. Ispitivanje će obuhvatiti one sa i bez podliježućih bolesti povezanih s povećanim rizikom progresije teškog oblika covida-19, a cilj mu je okupiti sudionike u Argentini, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, Meksiku, Peruu, Južnoj Africi i SAD-u. Kako bi se procijenila učinkovitost Janssenovog cjepiva, aktivirat će se zemlje i mjesta kliničkih ispitivanja koja imaju visoku učestalost covida-19.

Tvrtka nastoji postići veliku zastupljenost populacija na koje je pandemija nesrazmjerno jako utjecala, a u SAD-u to uključuje značajnu zastupljenost crnaca, Latinoamerikanaca, američkih Indijanaca i Aljaščana.

Kompanija je također načelno dogovorila suradnju s Velikom Britanijom i Sjevernom Irskom u odvojenom kliničkom ispitivanju faze 3 u više zemalja kako bi se istražila shema s dvije doze cjepiva.

Tvrtka je u pregovorima s mnogim dionicima, uključujući nacionalne vlade i globalne organizacije, ako se cjepivo pokaže efikasnim i sigurnim.

Pročitajte više