Završen radni dio III. sabora AMCA/AMAC udruga bivših studenata i prijatelja zagrebačkoga sveučilišta

Treći sabor udruga Almae Matris Croaticae Alumni AMCA/AMAC bivših studenata i prijatelja Sveučilišta u Zagrebu iz domovine i inozemstva večeras je u Zagrebu završio dvodnevni radni dio zaključkom da bi se mladi trebali više uključiti u rad udruga te da ih još tijekom studija treba senzibilizirati za taj rad.

Predsjednica Organizacijskoga odbora Sabora Greta Pifat-Mrzljak smatra da su dvodnevno radno druženje više od 200 sudionika, među kojima je njih više od jedne trećine doputovalo sa svih strana svijeta, obilježila izvrsna predavanja i primjedbe, posebice one kolega iz inozemstva. Ipak, ocijenila je kako Sabor nije pobudio dostatnu pozornost predstavnika hrvatske izvršne vlasti, ali ni same akademske zajednice, što se pak, rekla je, posebice odnosi na dekane visokoškolskih ustanova zagrebačkoga Sveučilišta.

Kao pozitivan primjer spomenula je dekana Likovne akademije Zlatka Kauzlarića Atača koji je cijelo vrijeme bio na Saboru a na njegovu se završetku i obratio članovima AMCA udruga iz inozemstva s molbom da, pri organiziranju kulturnih priredaba, posebice onih likovnih, u svojim sredinama, vode računa da one budu na razini čiju će vrsnost jamčiti akademska zajednica zagrebačkoga Sveučilišta.

Primjetio je da na dvodnevnome Saboru zapravo nije bilo riječi o umjetničkim područjima što bi, smatra, trebalo ispraviti na idućim susretima.

Veliku pozornost sudionika Sabora izazvalo je pak pozivno izlaganje dekana Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Mariboru Šime Ivanjka o hrvatskim stručnjacima u Sloveniji, odnosno njegova ocjena da Hrvati u Sloveniji, kojih po njemu, ima oko pedeset tisuća, ne uživaju zajamčena kolektivna prava.

Osim toga, Ivanjko je istaknuo da bi hrvatska akademska i ina zajednica trebala na organiziraniji način pristupiti kako hrvatskim stručnjacima u Sloveniji, tako i Hrvatima u Sloveniji u cjelini.

To je izvješće potaknulo Zvonimira Šeparovića, bivšega rektora zagrebačkoga Sveučilišta koji je i potaknuo osnivanje Udruge u listopadu 1989., na zaključak da više znamo o tomu kako hrvatski znanstvenici, a i Hrvati uopće, žive u SAD-u nego u susjednoj nam Sloveniji od nedavno i članici Europske unije.

Iako nije osnovan Savez udruga AMCA/AMAC, kako su to najavljivali organizatori, Ivica Džeba koji je radio na prijedlogu Statuta toga saveza istaknuo je da su ga sudionici ocijenili kao dobar temelj za osnivanje Saveza.

Osim na Saboru iznesenih primjedaba, očitovat će se i ostali članovi udruga, nakon čega će, smatra Džeba, biti moguće pristupiti i osnivanju Saveza AMCA/AMAC udruga.

(Hina) xip yvkn

Pročitajte više