Završen summit Kvadrilaterale

ZAGREBAČKI summit Kvadrilaterale na kojem su sudjelovali predsjednici vlada Italije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske završio je u petak izražavanjem pune podrške Hrvatskoj za što skorije primanje u članstvo EU i NATO-a.

Premijer Račan ocijenio je sastanak uspješnim i zahvalio se na podršci koju je ´Hrvatska dobila u razgovoru za podnošenje zahtjeva za primanje u članstvo EU´. Summit su uspješnim ocijenili i njegovi ostali sudionici, talijanski premijer Silvio Berlusconi, mađarski premijer Peter Madgyessy i slovenski premijer Anton Rop. Čelnici Italije, Mađarske i Slovenije zajamčili su punu podršku Hrvatskoj za njezin što skoriji ulazak u euroatlantske integracije kako od njihovih zemalja pojedinačno tako i u ime Kvadrilaterale.

Talijanski premijer Berlusconi izrazio je jamstva premijeru Račanu ´da će Italija dati cjelovitu i potpunu podršku Hrvatskoj da postane ravnopravna članica EU i NATO-a´.

Na sastanku je dogovoreno intenziviranje suradnje i u niz područja interesa Kvadrilaterale kao što su gospodarstvo, obrana, infrastruktura, zaštita manjina, zaštita okoliša te kulturna i znanstvena suradnja. Sudionici summita usvojili su Zagrebačku deklaraciju u kojoj također ističu punu podršku euroatlanskom integriranju Hrvatske i intenziviranju suradnje na svim područjima.

´Imajući na umu namjere Hrvatske da se pridruži Europskoj uniji, oni su potvrdili svoju namjeru da će dati punu potporu Hrvatskoj u tom procesu´, kaže se u zajedničkoj izjavi, Zagrebačkoj deklaraciji, četvorice premijera Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije.

Premijeri Ivica Račan, Silvio Berlusconi, Peter Madgyessy i Anton Rop izrazili su očekivanje da će ´nastavkom Zagrebačkog procesa u Solunu Europska unija dati novu dimenziju Procesu stabilizacije i pridruživanja i ohrabriti zemlje regije da nastave s reformama s jasnom perspektivom za članstvo u EU.´

Čelnici Kvadrilaterale također očekuju da će predstojeći summit u Solunu EU-a i pet zemalja jugoistočne Europe, obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (Hrvatska, BiH, SR Jugoslavija, Makedonija i Albanija) dati ´poticaj za njihovo daljnje približavanje prema strukturama međunarodne zajednice na temelju individualnih zasluga te uzimajući u obzir regionalnu suradnju´.

Četvorica premijera pozdravili su i posljednji krug proširenja NATO-a na summitu u Pragu, te naglasili važnost nastavka NATO-ove politike otvorenih vrata. Premijeri Madgyessy, Berlusconi i Rop izrazili su ´punu potporu Hrvatskoj da se uključi u NATO´.

Premijeri četiriju zemalja slažu se da je potrebno povećati potencijal Kvadriletarale, kao okvira za programe multilateralne suradnje.

Na zagrebačkom summitu Kvadrilaterale premijeri su razmijenili mišljenja o pitanjima koja se odnose na političke, ekonomske i sigurnosne aspekte u Europi, koja su od važnosti i posebno interesa za zemlje Kvadrilaterale, kaže se u Zagrebačkoj deklaraciji. Imajući u vidu veliku važnost proširenja EU-a i NATO-a, premijeri su potvrdili svoju spremnost da pojačaju međusobne konzultacije s ciljem jačanja potencijala zemalja Kvadrilaterale da sudjeluju u euroatlantskim strukturama.

Zagrebačkim summitom završeno je hrvatsko predsjedanje Kvadrilateralom u 2002., koju u ovoj godini preuzima Slovenija.

Pročitajte više