završila komemoracija za bleiburške žrtve

Misnim slavljem i polaganjem vijenaca na spomenik na Bleiburškom polju završila je komemoracija stradalim pripadnicima Hrvatskih oružanih snaga i civila u svibnju 1945. godine. L

Biskup Želimir Puljić, koji je predvodio misu, zatražio je da znanstvenici istraže sve žrtve tragedije o kojima je hrvatska historiografija desetljećima šutila, te da se hrvatski narod međusobno izmiri, "jer jedino tako može napredovati vječnom miru i sreći."

"Unatoč posijanom zlu raznih ideologija 20. stoljeća, mi okupljeni katolici nećemo pristati na zov groblja i miris baruta, nego graditi život mira poštenja i povjerenja", poručio je biskup Puljić na početku misnog slavlja.

Obraćajući se okupljenom mnoštvu, potpredsjednik Sabora Ivica Kostović je rekao kako je "više od 200 tisuća ljudi propatilo je u kolonama križnog puta, a deseci tisuća završili u velikim grobovima, i to pripadnici vojske koja je po međunarodnim propisima predala oružje".

"Boli nas što se odgovorni za te zločine nisu ispričali i izrazili kajanje", rekao je Kostović.

"Hrvatski narod danas ima ista prava kao i ostali narodi, pa će se država zauzeti da hrvatske žrtve imaju ista prava kao i žrtve drugih naroda", rekao je Kostović.

On se zahvalio svima koji su se okupili na komemoraciji i koji su mnoge godine čuvali uspomenu na najveće stradanje Hrvata u vrijeme kad se u Hrvatskoj o tim stradanjima nije smjelo govoriti.

U ime Počasnog bleiburškog voda, Antun Suić je podsjetio na patnje u kolonama smrti te na to da su mnogi morali potražiti spas u "iseljenoj Hrvatskoj".

Naglasio je da su u Domovinskom ratu mnogi postradali oprostili svojim krvnicima i da je time "većina hrvatskog naroda iskreno prihvatila ono što je u političkom životu najteže postići", jer je nacionalno povjerenje uvjet uspostave i razvoja hrvatske države.

Međutim, upozorio je da se povijest ne smije zaboraviti, da se ne bi ponovila. "Učimo svoju djecu dovijeka", poručio je Suić.

Zamjenik predsjednika Mešihata Aziz efendija Hasanović je u ime Islamske zajednice u Hrvatskoj naglasio da su katolici i muslimani živjeli vjekovima u razumijevanju i da žrtve Bleiburga i križnog puta pokazuju da je to razumijevanje bilo na razini istinskog bratstva. Nakon obraćanja, molio je za spas duša stradalih na Beleiburškom polju i križnom putu.

Okupljenom mnoštvu obratio se i zastupnik Parlamentarne skupštine BiH Vinko Zorić.

Nakon mise, vijence na spomenik žrtvama bleiburške tragedije i križnog puta položili su u ime Hrvatskog sabora Ivica Kostović, u ime hrvatske Vlade njen potpredsjednik Ante Simonić, a položeno je i više desetaka vijenaca u ime brojnih udruga iz Hrvatske, BiH i inozemstva.

Prethodno je procesija hodočasnika stigla na Bleiburško polje s mjesnog groblja u Bleiburgu gdje su brojni hodočasnici položili vijence na spomenik stradalnika.

(Hina) iluč jn

Pročitajte više