Završio afričko-azijski summit u Džakarti

Čelnici država i vlada afričkih i azijskih zemalja okončali su u subotu povijesni sastanak dvaju kontinenata obećanjem da će zajednički djelovati na suzbijanju izazova današnjeg globaliziranog svijeta.

Sastankom je obilježena i 50. godišnjica prvog summita, nazvanog Badunškom konferencijom, koji je utro put stvaranju Pokreta nesvrstanih tijekom Hladnog rata.

"Zemlje azijskog i afričkog kontinenta postale su važan dio svjetske suradnje, a upravo ta suradnja je ključ za budućnost", izjavio je tanzanijski potpredsjednik Ali Mohamed Shein dužnosnicima više od stotinu zemalja, među kojima više od 40 premijera i predsjednika država.

Summit je završen usvajanjem deklaracije o Novom azijsko-afričkom strateškom partnerstvu (NAASP), kojim se želi postići jačanje političke, gospodarske i socio-kulturne suradnje. U tom je cilju potvrđena važnost Deset načela Bandunške konferencije, uz nužnost njihovog prilagođavanja sadašnjem trenutku.

"Naša je ocjena kako sadašnja svjetska situacija i uvjeti koji prevladavaju u Aziji i Africi pokazuju nužnost aktivnog djelovanja prema jedinstvenom stajalištu i kolektivnoj akciji u cilju osiguravanja ravnomjerne podjele korisnih učinaka globalizacije", kaže se u završnoj deklaraciji.

(Hina) xdam ydv

Pročitajte više