Završne riječi optužbe i obrane na suđenju Josipu Joviću

OPTUŽBA je u utorak zatražila da se bivši glavni urednik "Slobodne Dalmacije" Josip Jović proglasi krivim zbog ometanja pravde i kršenja naloga Haškog suda, zbog objave iskaza zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića, dok je obrana pozvala suce da "ne udovolje optužnici, jer bi time zabranili svim novinarima na svijetu da informiraju javnost".

Hrvatski predsjednik Mesić bio je zaštićeni svjedok optužbe protiv Tihomira Blaškića 1998., a sud je te zaštitne mjere ukinuo prošle godine. Slobodna Dalmacija je transkripte njegova iskaza objavila u studenom i prosincu 2000. godine, kada je već bio predsjednik RH.

"Jović je primio kristalno jasan nalog sudskog vijeća, kojim se zabranjuje daljnja objava transkripta. No Slobodna Dalmacija je u 22 broja namjerno i bezobrazno kršila taj nalog", rekao je tužitelj David Eckerson u završnoj riječi na suđenju Joviću, optuženom za nepoštivanje suda, za što je zaprijećena kazna do sedam godina zatvora ili do 100.000 eura.

Tužitelj je odbacio navode obrane kako je Jović od Državnog odvjetništva, Vlade RH i pravnih stručnjaka u prosincu 2000. godine dobio objašnjenje da objavom Mesićeva iskaza "ne krši hrvatske zakone i da sadržaj svjedočenja nije zaštićen".

"Ukoliko dođe do namjernog ometanja pravde i netko prkosi sudu, ne može se dopustiti novinarima da traže neko treće mišljenje", kazao je Eckerson. Kršenje odluke o zaštiti svjedoka ugrožava sam sudski postupak i mogućnost Tužiteljstva da poziva svjedoke, dodao je.

Jovićev branitelj Krešimir Krsnik u završnoj je riječi pozvao suce da ne udovolje optužnici jer bi time "zabranili svim novinarima na svijetu da informiraju javnost", pozvajući se na zaštitu prava na informiranje u konvencijama UN-a i EU-a.

Naglasio je kako Jović nije imao namjeru kršiti nalog ICTY-a. Okrivio je Tužiteljstvo za neažurnost, jer je zadržalo zaštitne mjere za Mesića pet godina nakon što je postao šef države, te dugo poslije završetka suđenja Blaškiću. Također je izrazio žaljenje što Vlada RH nije reagirala na nalog ICTY-a Slobodnoj Dalmaciji.

"Glavni krivac je onaj koji je iznio transkript iz sudnice a on će ostati nekažnjen", rekao je Krsnik i dodao kako je "licemjerno i sramotno" što nije optužena i druga novina koja je objavila iskaz.

Za Mesića je zaključio kako nije mogao biti ugrožen objavljivanjem transkripta, te da se on ionako "nikada nije bojao, već je uvijek otvoreno iznosio svoja stajališta i bio hrabar političar".

Josip Jović je objasnio kako je sporni nalog ICTY-a bio dvosmislen, pa je on "očekivao nalog hrvatskih pravosudnih vlasti i rješenje o obustavi daljnjeg objavljivanja, što nije dobio, a inače bi takav nalog poslušao".

Predsjedavajući sudac Iain Bonomy zaključio je glavnu raspravu ocjenom kako su "stvari dosta jasne" te presudu najavio "uskoro".

Pročitajte više