"Zbog naftnog lobija sudac koji je presudio Ini ostao bez posla"

"TONČI MAJICA jedan je od prvih sudaca koji se, u povijesti ove države, usudio donijeti osuđujuću presudu protiv Ine, bilo da se radi o financijskom kriminalu ili ekološkom zločinu", stoji u otvorenom pismu Udruge Zviždač, koje potpisuje predsjednica Vesna Balenović, a u kojem se izražava ogorčenje odlukom Državnog sudbenog vijeća koje suca Majicu nije trajno imenovala na sudačku dužnost te će  ostati bez posla.

Podsjetimo, sudac Prekršajnog suda u Sisku, Tonči Majica, jedini uz sutkinju Općinskog suda u Dubrovniku Mariju Marković nije dobio zeleno svjetlo Državnog sudbenog vijeća te će od 1. lipnja ostati bez posla. Majica je nakon te odluke u hrvatskim medijima odaslao poruku kako njegov odlazak nije odluka struke, s obzirom da je imao dobre ocjene rada te da nakon 35. godina staža u pravosuđu odlazi čista obraza.

Nije ispunio normu

Službeno obrazloženje Državnog sudbenog vijeća bilo je kako je Majica 2005. godine odradio samo 42 posto norme, prije dvije godine tek je bio na 34 posto, dok je protekle imao svega 43 posto odluka utvrđenih okvirnim mjerilima za prekršajne sudove. No, mnogi se slažu kako je upravo Ina glavni razlog odlaska ovog suca.

"Naftno podzemlje nije moglo oprostiti drskost suca Majice da prema Ini iskaže svoju sudačku samostalnost u donošenju osuđujuće presude", stoji u otvorenom pismu te se ističe kako primjer ovog suca samo potvrđuje da je Ina iznad zakona, pa ako se i nađe koji sudac koji tako ne misli, onda ga se iz sudstva izbaci. Također udruga Zviždač zaključuje da ukoliko je na ovakav način zamišljena reforma sudstva onda bolje da je niti nema. 

Naftni lobi vlada Hrvatskom

"Nakon njegove presude Ina je doživjela opću društvenu osudu kao socijalno neosjetljiva kompanija kojoj je profit preči od zdravlja ljudi. To potvrđuje i sudski postupak dotada nezabilježen u sudskoj praksi da je cijeli jedan grad, Sisak, bio prisiljen pokrenuti sudsku tužbu protiv Ine zbog zagađenja", stoji u otvorenom pismu Zviždača kojeg potpisuje Balenović, a nisu zaboravili ni predsjednika Stipu Mesića podsjećajući kako je predsjednik Inu proglasio "društveno odgovornom kompanijom".

Udruga Zviždač na kraju zaključuje kako je sramotnu odluku Državno sudbeno vijeće donijelo pod pritiskom naftnog lobija koji vlada Republikom Hrvatskom.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Pročitajte više