Zbog požara Župan Peronja najavio proglašenje elementarne nepogode

ŽUPAN splitskodalmatinski Kruno Peronja najavio je danas proglašenje elementarne nepogode za područja stradala u ovotjednim požarima u toj županiji.

Na svojoj prvoj konferenciji za novinare od kad je krajem lipnja ponovno postao župan Peronja je rekao da će se uskoro znati rezultati rada Komisije za procjenu štete.

Ustvrdio je da je stanje nepovoljno, posebice na otocima, no da nema razloga za zabrinutost i paniku jer su svi požari pod kontrolom.

Dožupan Tadija Barun, kao predsjednik Stožera za zaštitu od požara Županije splitsko-dalmatinske kazao je kako se u preventivi objektivno nije moglo više napraviti te zatražio da se konačno utvrdi "tko, za čiji račun i zašto čini diverzije po Jadranu i namjerno potpaljuje požare".

Član Županijskog poglavarstva zadužen za vatrogastvo Davor Pavić naglasio je da u gašenju požara na sreću nitko do sada nije ozlijeđen.

"Koliko znam postoje opravdane sumnje u uzroke ovih požara budući da je nelogično da ih pet plane u isto vrijeme, ali taj dio posla ostavimo policiji", kazao je Pavić i pozvao Hvarane da odustanu od večeras najavljenog vatrometa povodom Dana grada Hvara.

Peronja je odlučno odbio, kako je rekao, neutemeljene i neistinite tvrdnje da je 1995. naložio uklanjanje spomenika iz NOB-a.

Potvrdio je da je kao tadašnji župan osnovao Savjet za spomen obilježja.

Na upit novinara je li točno da je tada kazao "da treba ukloniti sve spomenike iz naše neslavne prošlosti", Peronja je rekao da je to neistina, a na upit što je radio Savjet za spomen obilježja odgovorio je da se borio protiv "pojavnosti rušenja spomenika".


Pročitajte više