"Zbog prodaje KIM-a ministre iz UO HFP-a treba smijeniti i pritvoriti"

AFERA Maestro, zasad, izuzela je ministre koji sjede u Upravnom odboru HFP-a Polančeca, Šukera, Kalmetu i Čobankovića, no zbog prodaje karlovačke mljekare KIM HNS-ovac Nikola Vuljanić tvrdi kako ne samo da ih treba smijeniti, već ih treba i pritvoriti.

"HFP je lopovski fond HDZ-a za krađu Hrvatske. - Očito je da nije dosta što je u HFP USKOK došao i obavio to što je obavio. Tamo bi, očito, trebao ući netko s batinom i najuriti čitavo društvo van! Tim Fondom rukovode lopovi, u njemu, očito, rade lopovi koji su u zatvoru sad, i kako drugačije zvati nego da je to "lopovski fond HDZ-a za krađu Hrvatske"?! Nemam drugog naziva! Ovo, u najmanju ruku, zaslužuje, ne ostavku ministara - ministri daju ostavku kad ih muči savjest zbog nečega - ovo zaslužuje smjenu ministara, a vjerojatno i njihovo pritvaranje" - kazao je Vuljanić na današnjoj novinskoj konferenciji, prenosi Radio Mrežnica.

Vuljanić tvrdi da je KIM, koji po grubim procjenama vrijedi 90 milijuna kuna, ustupljen Chemodermu za 15,8 milijuna kuna, a kako procjenjuje da Ivan Šimić, vlasnik "tvrtke s 2 zaposlena i 5 tisuća eura dobiti" neće moći vratiti kredit Karlovačkoj banci, Vuljanić očekuje da će banka preuzeti tvrtku. Tako će "profitirati banka i pokrovitelji koji su to omogućili, a ceh će platiti država: odnosno građani, radnici KIM-a i kooperanti".

"Pod pretpostavkom da plati 16 milijuna kuna, a povuče svojih 14, dobila je KIM za 2 milijuna kuna. Tvrtku od 90 za 2 milijuna kuna! Naravno, i pod pretpostavkom da g. Šimić neće vraćati svoje kredite, a nema ih od kud vraćati, to je valjda i maloj djeci jasno. G. Šimić, doduše, tvrdi da će KIM jako dobro poslovati, pa će ne samo vraćati ovaj kredit nego će i dokapitalizirati tvrtku s 44 milijuna kuna. Međutim, ako KIM jako dobro posluje, što će onda g. Šimić tu? Onda će se KIM sam izvući iz gužve; uloga g. Šimića je tu savršeno nejasna" - smatra Vuljanić

HNS-ovac, koji je o ovom slučaju pisao i na svom službenom blogu nikolavuljanic.bloger.hr, najavio je kako će protiv članova Upravnog odbora HFP-a podnijeti kaznene prijave, što je, kako tvrdi, Sindikat već napravio.

"Oni koji su omogućili da se ovakav posao obavi će profitirati. To je Upravni odbor HFP-a na čelu sa četiri tenora, četiri ministra: Polančec, Šuker, Kalmeta i Čobanković, koji su, sa suprostavljenim predstavnika sindikata, donijeli takvu odluku" - naglasio je Nikola Vuljanić.

On je, zbog slučaja KIM-a, zajedno sa županijskim vijećnikom Šantićem, te gradskima Belavićem, Benkom, Plevnik i Čurjakom, uputio pismo, koje možete pročitati na njegovom blogu, predsjedniku Republike i Vlade da zaustave prodaju KIM-a.

Vuljanić je podsjetio i kako je Polančec u Saboru rekao da se takve stvari više neće događati, no, kako tvrdi, na prvom sastanku nakon "Maestra" i prvi korak HFP-a bio je upravo takav kakav nije trebao biti.

"U svjetlu toga, čovjek teško može povjerovati ministru Polančecu, Upravnom odboru fonda kad kažu: "eto, mi nismo znali da se tamo krade". Ma kako niste znali, i sami kradete sad?! Nisam im vjerovao ni onda kad su rekli, ne vjerujem im ni danas jer su potvrdili da se zalažu za pljačku i lopovluk" - zaključio je Vuljanić.

Pročitajte više