Zbog Putinove "mafijaške države" britanski novinar izbačen iz Rusije

NOVINAR uglednog britanskog Guardiana, Luke Harding, zbog svoga pisanja je izbačen iz Rusije. Vjeruje se da je to prvo izbacivanje britanskog novinara iz Rusije još od kraja ere Hladnog rata.

Hardingovo prisilno izbacivanje je stiglo nakon što je Guardian izvijestio o tajnim depešama objavljenima na WikiLeaksu, a on pisao o optužbama da je Rusija pod vladavinom Vladimira Putina postala "virtualna mafijaška država".

"Za vas je 'Rusija zatvorena'"

Novinar je doletio natrag u Moskvu tijekom vikenda, nakon što je dva mjeseca proveo u Londonu i pisao o tajnim američkim depešama, no odbijen mu je ulazak u državu te su mu oduzeli putovnicu. Nakon što je 45 minuta proveo u pritvoru u zračnoj luci, prvim dostupnim letom je poslan natrag u Veliku Britaniju. Rusi su mu ukinuli vizu i vratili putovnicu tek kada je zauzeo svoje mjesto u zrakoplovu.

Hardingu nisu posebno objasnili zašto ga ne puštaju u Rusiju, osim što mu je dužnosnik koji radi za Federalnu graničnu kontrolu, koja je povezana sa sigurnosnom službom FSB, rekao da je za njega "Rusija zatvorena". Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je jučer popodne kontaktirao ruskog kolega Sergeja Lavrova kako bi doznao što se dogodilo. Lavrov mu je rekao da nema objašnjenja te da će se pozabaviti tim pitanjem.

Posljednji britanski novinar izbačen 1989. godine

Posljednji poznati britanski novinar koji je izbačen iz Rusije bio je dopisnik Sunday Timesa Angus Roxburgh. Njega su Rusi izbacili 1989. godine, nakon što je Margaret Thatcher zatražila od 11 ruskih špijuna da napuste London. Vratio se nekoliko mjeseci kasnije, nakon pada komunizma.

Pročitajte više