Zbog skupog benzina Amerikanci sve manje voze

AMERIČKA Savezna uprava za autoceste objavila je nove statistike prema kojima Amerikanci zbog poskupljenja cijena goriva sve manje voze, javlja Glas Amerike (VOA).

Tako su samo u svibnju američki vozači automobilima prešli 15 milijardi kilometara manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Od studenog 2007. do svibnja ove godine, Amerikanci su svojim automobilima prešli oko 65 milijardi kilometara manje nego godinu dana ranije. Slikovito rečeno, riječ je o jednakoj udaljenosti kao da vozite do sunca i nazad i to 215 puta.

Predstavnik Savezne uprave za autoceste James Ray, kaže da ovakav pad vožnje do sada nikada nije bio zabilježen u Sjedinjenim Državama. "Možemo primijetiti značajnu promjenu u načinu odlučivanja, gdje i kada putovati", napominje Ray.

Osim povećanja cijena goriva za smanjenje broja prijeđenih kilometara zaslužno je i loše stanje američkog gospodarstva te općenito poskupljenje roba i usluga u toj zemlji.

"Carpooling" sve popularniji

Na pitanje o tome gdje su "nestali" svi oni vozači koji su proteklih godina skupili tisuće kilometara ispod kotača svojih limenih ljubimaca, Američka udruga javnog prijevoza odgovara da su se mnogi vozači počeli služiti javnim prijevozom.

U prva tri mjeseca 2008. za više od dvije i pol milijardi putovanja Amerikanci su se poslužili javnim transportom, što predstavlja povećanje od oko 88 milijuna više nego u istom periodu 2007.

U Los Angelesu je pak primijećeno da su se neki građani, kako bi uštedjeli na benzinu, po prvi puta počeli koristiti gradskom podzemnom željeznicom. Pored toga u Sjedinjenim Državama sve popularniji postaje "carpooling" - odnosno putovanje na posao zajedno s kolegama, pri čemu se svakoga dana koristi drugi automobil.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više