Zdravstveni sindikati o referenduma o GKU

SAMOSTALNI sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Strukovni sindikat medicinskih sestara u današnjem su priopćenju ustvrdili da postoje "naznake pokušaja opstruiranja provođenja referenduma za prihvaćanje Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja".

Ta dva sindikati u priopćenju navode da odgovorne osobe u zdravstvenim ustanovama na strani poslodavca ne žele primiti materijale za referendum, odaslane iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u subotu, 15. siječnja.

Tvrde također da su pojedini poslodavci imenovali u pododbor za referendum radnike koji su već dva ili više mjeseci na bolovanju.

Referendum o prihvaćanju Granskog kolektivnog ugovora - koji organiziraju Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Strukovni sindikat medicinskih sestara - najavljen je za 19. siječnja.

Istodobno, Hrvatski liječnički sindikat (HLS) pozvao je liječnike i stomatologe da ne sudjeluju na referendumu jer ne donosi cjelovito rješenje za hrvatske liječnike.

Sedam sindikata zdravstva naglasilo je u današnjem priopćenju da je Granski kolektivni ugovor protuzakonit jer ga nisu potpisali svi sindikati u zdravstvu.


Pročitajte više