Zekanović: Hrvatska bi se mogla preimenovati u Karitativnu Republiku

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

SABORSKI zastupnik Hrvoje Zekanović danas je izjavio kako bi se Hrvatska, "s obzirom na to kako se ponaša u nekim segmentima, mogla preimenovati u Karitativnu Republiku Hrvatsku".

Zekanović je to rekao navodeći kako se, primjerice, razvrstano smeće iz Regionalnog centra za zbrinjavanje otpada Bikarac, jednog od najmodernijih u Hrvatskoj, odvozi u Austriju. Austrijancima platimo što ga uzimaju, a oni nakon svega od njega naprave energiju, dodao je.

"Mi njima platimo i damo im energent na koji se griju ili proizvode električnu energiju. Oni rade ono što bismo mi mogli", kazao je Zekanović u raspravi o izmjenama Zakona o  biogorivima za prijevoz kojima se želi povećati korištenje obnovljivih izvora u prijevozu do 2030. godine.

Zastupnici podržavaju tu ambiciju, ali ističu da se zadani ciljevi do sada u Hrvatskoj sporo dostižu.

HDZ-ovac: Treba ulagati više u inovacije i razvoj

"Udio obnovljive energije na našem se tržištu kreće između pet i šest posto, a europska direktiva od svake države članice EU traži da taj udio u potrošnji u sektoru prometa 2030. bude minimalno 14 posto", rekao je HDZ-ov Pero Ćosić.

Da bi Hrvatska to postigla, kod oblikovanja mjera javnih politika, zakonskim izmjenama za županije, gradove i općine uvodi se obveza da uključe mjere izgradnje javne infrastrukture za alternativna goriva i da se naprave projekcije korištenja obnovljivih izvora energije u javnim službama.

Ćosić je naglasio kako su pozitivni efekti korištenja biogoriva ekonomski i gospodarski.

"Očekujemo da će se gospodarstvo razvijati u ovom smjeru. Treba ulagati više u inovacije i razvoj", zaključio je.

Pročitajte više